ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.050                                                                                                                                     Březen 2006

Metody odběru vzorků a metody stanovení obsahu
cínu v potravinách balených v plechovkách

ČSN 56 0621

 

Sampling methods and methods of analysis for determination of the levels of tin in canned foods

Modes de prélèvement d’échantillons et des méthodes d’analyse des teneurs en étain des aliments en conserves

Probenahmeverfahren und Analysemethoden der Zinngehalte in Lebensmittelkonserven

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2006                                                                                         75142
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.


Strana 2

Obsah

Strana

1          Předmět normy.................................................................................................................................................................... 4

2          Definice................................................................................................................................................................................. 4

3          Metody odběru vzorků pro kontrolu hladin cínu v potravinách balených v plechovkách......................................... 4

3.1       Všeobecná ustanovení...................................................................................................................................................... 4

3.1.1    Osoby provádějící odběr vzorků........................................................................................................................................ 4

3.1.2    Vzorkovaný materiál............................................................................................................................................................ 4

3.1.3    Předběžná opatření............................................................................................................................................................ 4

3.1.4    Dílčí vzorky............................................................................................................................................................................ 4

3.1.5    Příprava souhrnného vzorku a laboratorních vzorků..................................................................................................... 5

3.1.6    Duplikátní vzorky.................................................................................................................................................................. 5

3.1.7    Balení a přeprava vzorků.................................................................................................................................................... 5

3.1.8    Uzavření a označení vzorků............................................................................................................................................... 5

3.2       Postup odběru vzorků......................................................................................................................................................... 5

3.2.1    Počet dílčích vzorků............................................................................................................................................................. 5

3.3       Hodnocení šarže nebo podšarže..................................................................................................................................... 5

4          Příprava vzorků a kritéria pro analytické metody, které se používají při kontrole obsahu cínu
v potravinách balených v plechovkách............................................................................................................................. 6

4.1       Předběžná opatření............................................................................................................................................................ 6

4.2       Zpracování vzorků doručených do laboratoře................................................................................................................ 6

4.3       Příprava duplikátních vzorků.............................................................................................................................................. 6

4.4       Analytická metoda použitá laboratoří a požadavky na metodu zkoušení.................................................................. 6

4.4.1    Definice................................................................................................................................................................................. 6

4.4.2    Všeobecné požadavky........................................................................................................................................................ 7

4.4.3    Upřesňující požadavky....................................................................................................................................................... 7

4.4.4    Výpočet výtěžnosti a uvádění výsledků............................................................................................................................ 7

4.4.5    Požadavky na laboratoře.................................................................................................................................................... 8

4.4.6    Další požadavky na laboratorní analýzy.......................................................................................................................... 8


Strana 3

Předmluva

Citované normy

ČSN ISO 3534-1:1994 (01 0216) Statistika - Slovník a značky. Část 1: Pravděpodobnost a obecné statistické termíny

ČSN EN 13804:2003 (56 0066) Potraviny - Stanovení stopových prvků - Pracovní charakteristiky, obecné požadavky a příprava vzorků

Souvisící ČSN

ČSN ISO 5725-2:1991 (01 0251) Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření. Část 2: Základní metoda pro stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti normalizované metody měření

Souvisící předpisy

Zákon č.110/1997Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů

Směrnice Komise 2004/16/EC ze dne 12. února 2004, kterou se stanoví metody odběru vzorků a metody analýzy pro úřední kontrolu dodržování maximálních limitů cínu v potravinách balených v plechovkách

Citované předpisy

Vyhláška č. 211/2004 Sb., o metodách zkoušení a způsobu odběru a přípravy kontrolních vzorků ve znění pozdějších předpisů

Nařízení Komise (ES) 466/2001 ze dne 8. března 2001, kterým se stanoví maximální limity některých kontaminujících látek v potravinách, ve znění pozdějších předpisů

Nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 882/2004 ze dne 29. dubna 2004 o úředních kontrolách za účelem ověření dodržování právních předpisů týkajících se krmiv a potravin a pravidel o zdraví zvířat a dobrých životních podmínkách zvířat

ISO/IUPAC/AOAC Harmonised Guidelines for the Use of Recovery Information in Analytical Measurement, Edited M. Thompson, S. L. R. Ellison, A. Fajgejl, P. Willetts and R. Wood, Pure Appl. Chem., 1999, 71, 337-348

ISO/AOAC/IUPAC International Harmonised Protocol for Proficiency Testing of (Chemical) Analytical Laboratories, Edited by M. Thompson and R. Wood, Pure Appl. Chem., 1993, 65, 2123-2144 (Also published in J. AOAC International, 1993, 76, 926).

ISO/AOAC/IUPAC International Harmonised Guidelines for Internal Quality Control in Analytical Chemistry Laboratories, Edited by M. Thompson and R. Wood, Pure Appl. Chem., 1995, 67, 649-666.

Vypracování normy

Zpracovatel: Qualiment pobočka ČPS, Ing. Petr Cuhra, Za Opravnou 6, 150 00 Praha 5, IČ 539252

Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Linda Pleštilová


Strana 4

1 Předmět normy

Tato norma popisuje metody odběru vzorků a metody stanovení obsahu cínu v některých potravinách balených v plechovkách, které se používají v rámci úřední kontroly potravin. Celkové množství vzorků odebraných metodou dále popsanou bude považováno za množství reprezentativní vzhledem k vzorkované šarži. Porovnání s nejvyššími přípustnými množstvími (maximálními limity) pro cín, která jsou uvedena v platných předpisech1), bude provedeno na základě obsahu cínu stanoveného v laboratorních vzorcích odebraných a připravených v souladu s touto normou.



-- Vynechaný text --