ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.160. 20                                                                                                                                  Duben 2001

Ovocné a zeleninové šťávy -
Jablečná šťáva

ČSN 56 8543

 

Fruit and vegetable juices - Apple Juice

Jus de fruits et de légumes - Jus de pomme

Frucht- und Gemüsesäfte - Apfelsaft

Nahrazení předchozích norem

Tato norma spolu s ČSN 56 8541 a ČSN 56 8542 nahrazuje ČSN 56 8210 z 23.5.1973 a ČSN 56 8540 z 29. 8. 1990.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2001                                                                                                                                          61247
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Předmluva

Související předpisy

Zákon č. 110/1997Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v platném znění

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 335/1997 Sb., kterou se provádí § 18 písm. a), d), h), j) a k) zákona č. 110/1997Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, pro nealkoholické nápoje a koncentráty k přípravě nealkoholických nápojů, ovocná vína, ostatní vína a medovinu, pivo, konzumní líh, lihoviny a ostatní alkoholické nápoje, kvasný ocet a droždí

Vypracování normy

Zpracovatel: Qualiment pobočka ČPS, J. Plachty 16, Praha 5, IČO 539252, Ing. Martin Kubík

Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Gabriela Dufková


Strana 3

1 Předmět normy

Tato norma je určena jako referenční příručka pro hodnocení kvality, identity a autenticity jablečné šťávy, tzn. šťávy, která je takto označena na obalu. Hodnoty požadavků uvedené v této normě vycházejí z autentických a „nezlepšovaných“ šťáv majících charakteristickou barvu, vůni a chuť ovoce, z kterého pocházejí. Požadavky uvedené v části A jsou absolutní (min./max.) kritéria na jakost šťávy. Požadavky uvedené v části B jsou kritéria pro určování identity, autenticity (pravosti) a také některá méně významná kritéria jakosti. To, že vzorek nevyhoví v některém z požadavků uvedených v části B, neznamená automaticky, že se jedná o neautentický výrobek, rovněž když vzorek splní veškeré parametry části B, není to automatická jistota autenticity. Pro správné vyhodnocení je nutné expertní posouzení širokého analytického spektra z části A i části B.



-- Vynechaný text --