|
ICS 67.220.10;67.080.20 Leden 2001
|
Sušená cibule (Allium cepa Linnaeus) - |
ČSN 56 9261 |
Dehydrated onion (Allium cepa Linnaeus) - Specification
Oignon déshydraté (Allium cepa Linnaeus) - Spécifications
Trockenzwiebel (Allium cepa Linnaeus) - Lieferbedingungen
Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 5559:1995. Mezinárodní norma ISO 5559:1995 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the International Standard ISO 5559:1995. The International Standard ISO 5559:1995 has the status of a Czech Standard.
Nahrazení předchozích norem
Touto normou se nahrazují články 1.d), 2.d), 5.d) a údaje týkající se sušené cibule v čl. 6 ČSN 56 9260 z 1984-08-30.
(c) Český normalizační institut, 2001 60736 |
Národní předmluva
Změny proti předchozí normě
Podrobnější specifikace požadavků na sušenou cibuli.
Citované normy
ISO 927:1982 zavedena v ČSN ISO 927:1994 (58 0182) Koření - Stanovení obsahu příměsí (idt ISO 927:1982)
ISO 928:1980 zavedena v ČSN ISO 928:1995 (58 0184) Koření - Stanovení celkového popela (idt ISO 928:1980), nahrazena ISO 928:1997
ISO 930:1980 zavedena v ČSN ISO 930:1995 (58 0186) Koření - Stanovení popela nerozpustného v kyselině (idt ISO 930:1980), nahrazena ISO 930:1997
ISO 948:1980 zavedena v ČSN 58 0180:1994 Koření - Odběr vzorků (mod ISO 948:1980)
ISO 1026:1982 dosud nezavedena
ISO 1208:1982 zavedena v ČSN ISO 1208:1994 (58 0183) Koření - Stanovení nečistot (idt ISO 1208:1982)
ISO 5498:1981 zavedena v ČSN ISO 5498:1994 (46 1018) Zemědělské potravinářské výrobky - Stanovení obsahu hrubé vlákniny - Obecná metoda (idt ISO 5498:1981)
Souvisící právní a jiné předpisy
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění pozdějších předpisů
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné, ve znění pozdějších předpisů
Upozornění na národní poznámky
Do normy byla k článku 7.2 doplněna informativní národní poznámka.
Vypracování normy
Zpracovatel: Ludmila Neumanová, IČO 40641295
Technická normalizační komise: TNK 116 Potraviny
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Gabriela Dufková
MEZINÁRODNÍ NORMA
Sušená cibule (Allium cepa Linnaeus) - ISO 5559
Specifikace Třetí vydání
1995-09-01
ICS 67.220.10
Deskriptory: agricultural producks, vegetables, dried foods, onions, classification, specifications, organoleptic properties, chemical properties, marketing, packaging.
Předmluva
ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Mezinárodní normy obvykle připravují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této komisi zastoupen. Práce se zúčastňují také vládní i nevládní mezinárodní organizace, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.
Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.
Mezinárodní norma ISO 5559 byla vypracována technickou komisí ISO/TC 34 "Zemědělské potravinářské výrobky", Pracovní skupinou SC 7, "Koření".
Toto třetí vydání je technickou revizí druhého vydání (ISO 5559:1983), které ruší a nahrazuje.
Příloha A je nedílnou součástí této normy. Přílohy B, C, D a E jsou pouze informativní.
1 Předmět normy
1.1 Tato norma specifikuje požadavky na sušenou cibuli (Allium cepa Linnaeus) různých tržních druhů.
POZNÁMKA Hlavní tržní druhy jsou, pouze pro informaci, uvedeny v příloze B.
1.2 Doporučení týkající se mikrobiologických požadavků jsou uvedena v příloze C, aniž by byly dotčeny platné národní právní předpisy různých zemí.
1.3 Doporučení týkající se podmínek skladování a přepravy jsou uvedena v příloze D.