|
ICS 67.080.10 Únor 2001
|
Sušené meruňky |
ČSN 56 8198 |
idt UN/ECE STANDARD DF-15:1996
Dried apricots
Abricots séchés
Getrocknete Aprikosen
Tato norma je identická s UN/ECE STANDARD DF-15:1996.
Nahrazení předchozích norem
Tato norma spolu s ČSN ISO 7703 (56 8116), ČSN 56 8197, ČSN 56 8191, ČSN 56 8192 a ČSN 56 8193 nahrazuje ČSN 56 8190 z 1968-06-12 v celém rozsahu.
(c) Český normalizační institut, 2001 60722 |
Předmluva
Součástí této normy jsou přílohy A a B.
Změny proti předchozí normě
Stanovení tří tříd jakosti oproti dosavadním dvěma a zpřesnění požadavků.
Souvisící normy
ČSN 56 0246 Metody zkoušení konzervárenských polotovarů a výrobků z ovoce a zeleniny
Souvisící právní předpisy
Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení, ve znění pozdějších předpisů
Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné, ve znění pozdějších předpisů
Upozornění na národní poznámky
Do normy byly v kapitolách 1, 2, 6 a v článcích A.2 a B.4 doplněny informativní národní poznámky.
Vypracování normy
Zpracovatel: Ludmila Neumanová, IČO 40641295
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Gabriela Dufková
Tato norma platí pro s u š e n é m e r u ň k y odrůd (kultivarů) Armeniaca vulgaris Lam. (Prunus armeniaca L.) x), určené k přímé spotřebě. Neplatí pro sušené meruňky určené k průmyslovému zpracování nebo k využití v potravinářském průmyslu, s výjimkou sušených meruněk dodávaných pro přímou spotřebu ve směsi s jinými výrobky, avšak bez další úpravy.
Sušené meruňky mohou být dodávány:
a) celé s peckou;
b) celé odpeckované;
c) půlky (před sušením podélně rozkrojené na dvě části);
d) kousky (části zdravých meruněk barvy typické pro odrůdu, avšak nepravidelného tvaru, velikosti a tloušťky).