ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.240                                                                                                                                       Leden 2001

Senzorická analýza - Metodologie -
Metoda zkoumání citlivosti chuti

ČSN
ISO 3972

56 0039

 

Sensory analysis - Methodology - Method of investigating sensitivity of taste

Analyse sensorielle - Méthodologie - Méthode d'éveil à la sensibilité gustative

Sensorische Analyse - Methodologie - Geschmackempfindlichkeitsprüfung

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 3972:1991. Mezinárodní norma ISO 3972:1991 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 3972:1991. The International Standard ISO 3972:1991 has the status of a Czech Standard.

 

 

 

 

 

(c) Český normalizační institut, 2001                                                                                                                                         60673
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Citované normy

ISO 385-1:1984 Laboratorní sklo - Byrety - Část 1: Obecné požadavky, dosud nezavedena

ISO 385-2:1984 Laboratorní sklo - Byrety - Část 2: Byrety bez prodlevy, dosud nezavedena

ISO 385-3:1984 Laboratorní sklo - Byrety - Část 3: Byrety s prodlevou 30 s, dosud nezavedena

ISO 1042:1983 zavedena v ČSN ISO 1042:1999 (70 4105) Laboratorní sklo - Odměrné baňky s jednou ryskou, nahrazena ISO 1042:1998

ISO 5492:1992 zavedena v ČSN ISO 5492:1999 (56 0030) Senzorická analýza - Slovník

ISO 6658:1985 Senzorická analýza - Metodologie - Obecná směrnice zavedena v ČSN 560032-3:1990 (56 0032) (neq)

ISO 8589:1988 zavedena v ČSN ISO 8589:1993 (56 0036) Senzorická analýza - Obecná směrnice pro uspořádání senzorického pracoviště.

Vypracování normy

Zpracovatel: Česká potravinářská společnost, pobočka Qualiment, IČO 539252

Technická normalizační komise: TNK 116

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Gabriela Dufková


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

Senzorická analýza - Metodologie -                                                                     ISO 3972
Metoda zkoumání citlivosti chuti                                                                         
Druhé vydání

MDT 543.92

Deskriptory: agricultural products, food products, sensory analysis, determination, taste, tasters

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Mezinárodní normy obvykle připravují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této technické komisi zastoupen. Práce se zúčastňují také vládní i nevládní mezinárodní organizace, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Návrhy nezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 3972 byla připravena technickou komisí ISO/TC 34, "Zemědělské potravinářské výrobky", subkomise SC 12, "Senzorická analýza".

Toto druhé vydání ruší a nahrazuje první vydání (ISO 3972:1979), které prošlo technickou revizí.

Přílohy A a B této mezinárodní normy jsou určeny pouze k informaci.


Strana 4

Úvod

Od té doby, kdy bylo publikováno první vydání této mezinárodní normy, která se zabývala stanovením citlivosti chuti, se poznatky o senzorické analýze značně rozšířily. Dnes je již uznáváno, že pro posuzování citlivosti chuti posuzovatelů nepostačují pouze "základní chutě" (ačkoliv sacharóza a aspartám jsou dobrými indikátory sladkosti a chinin hydrochlorid a kofein hořkosti). Analýza citlivosti chuti je tak stejně neúplná, jako by byla klasifikace skupin jednotlivců pouze na základě jejich výšky. Na základě výsledků je užitečné v této normě uvést i chutě umami (glutaman sodný) a kovovou.

1 Předmět normy

Tato norma popisuje sadu objektivních zkoušek k seznámení posuzovatelů se senzorickou analýzou.

Popsané zkušební metody mohou být využívány:

a)  k výuce posuzovatelů rozpoznávat chuti a jejich vzájemného rozlišování (viz kapitola 8);

b)  k výuce posuzovatelů poznávat a rozlišovat mezi různými typy prahů (viz kapitola 9);

c)  k seznámení posuzovatelů s jejich vlastní citlivostí chutí a

d)  k umožnění organizátoru zkoušky provést předběžnou kategorizaci posuzovatelů.

Metody lze rovněž využít k opakovanému sledování citlivosti chuti posuzovatelů, kteří jsou již členy senzorických komisí.



-- Vynechaný text --