ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 01.040.67; 67.080.10                                                                                                                      Srpen 1999

Suché plody a sušené ovoce -
Definice a názvosloví

ČSN
ISO 4125

56 8110

 

Dry fruits and dried fruits - Definitions and nomenclature

Fruits secs et fruits déshydratés - Définitions et nomenclature

Trockene und getrocknete Früchte - Definitionen und Terminologie

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 4125:1991. Mezinárodní norma ISO 4125:1991 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 4125:1991. The International Standard ISO 4125:1991 has the status of a Czech Standard.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 1999                                                                                                                                          56206
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Souvisící právní předpisy

Zákon č.110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Vyhláška Ministerstva zdravotnictví č. 294/1997 Sb., o mikrobiologických požadavcích na potraviny, způsobu jejich kontroly a hodnocení

Vyhláška Ministerstva zemědělství č. 298/1997 Sb., kterou se stanoví chemické požadavky na zdravotní nezávadnost jednotlivých druhů potravin a potravinových surovin, podmínky jejich použití, jejich označování na obalech, požadavky na čistotu a identitu přídatných látek a potravních doplňků a mikrobiologické požadavky na potravní doplňky a látky přídatné

Vypracování normy

Zpracovatel: Mrazírny Tipa a. s., IČO 25513541, Marie Hozáková

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

Suché plody a sušené ovoce -                                                                               ISO 4125
Definice a názvosloví                                                                                             
Druhé vydání
                                                                                                                                        1991-08-15

ICS 01.040.67; 67.080.10

Deskriptory: agricultural products, fruits, fruit and vegetable products, dry fruits, definitions, nomenclature, vocabulary

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace vládní i nevládní s nimiž ISO navázalo pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Návrhy mezinárodních norem, přijaté technickými komisemi, se před jejich přijetím za mezinárodní normy rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 4125 byla připravena technickou komisí ISO/TC 34, Zemědělské potravinářské výrobky.

Toto druhé vydání ruší a nahrazuje první vydání (ISO 4125:1979), tabulky 1 a 2 byly odborně revidovány.

Příloha A této normy je pouze informativní.


Strana 4

 

Dry fruits
and dried fruits -
Definitions
and nomenclature

 

Fruits secs
et fruits déshydratés -
Définitions
et nomenclature

 

Сухиe и cyшeныe
плoды -
Oлpeдeлeния
и пepeчeнь

 

Suché a sušené
ovoce - Definice
a názvosloví

1 Scope

This International Standard gives definitions of the terms „dry fruits“ and “dried fruits“, together with the common names, in English, French and Russian, of the most common fruits grown commercially in the world for human consumption; these fruits are marketed in local, national and international markets.

Annex A gives a list of the full names of botanists and the abbreviations used in this International Standard.


 

Domaine
ď application

La présente Norme internationale donne les définitions des termes „fruits secs“ et „fruits déshydratés“ ainsi que les noms, en anglais, français et russe, des fruits les plus couramment consommés dans le monde et trouvés sur les marchés locaux, nationaux ou internationaux.


Elle donne, en annexe A, la liste des noms des botanistes et des abréviations utilisées dans la présente Norme internatiomale.

 

Область
применения

Настоящий Междуна-
родный Стандарт дает определения терминовсухие плоды“ и „сушеные плоды“ вместе с наиме-
нованиями, на английском, французском и русском языках, фруктов, широко употребляемых в мире и являющихся предме-
том торговли региoнальных, национальных и между-
народных рынков.

В приложении А при-
веден список ботаников и применяемых сокра-
щений их имен.



 

Předmět normy

Tato norma uvádí definice termínů „suché plody“ a „sušené ovoce“ společ-
s běžnými názvy pro ovoce, které se ve světě nejvíce využívá pro lid-
skou spotřebu a které se prodává na místních, národních a mezinárod-
ních trzích, v jazyce čes-
kém, anglickém, francouz-
ském a ruském.

 

V příloze A jsou uvedena celá jména botaniků a zkratky těchto jmen, které byly použity v této normě.

 



-- Vynechaný text --