|
ICS 67.180.20 Prosinec 1998
|
Škrob - Stanovení obsahu vlhkosti sušením |
ČSN 56 6111 |
Starch - Determination of moisture content - Oven-drying method (ISO 1666:1996)
Amidon et fécule - Détermination de l’humidité - Méthode par séchage à l’étuve (ISO 1666:1996)
Stärke - Bestimmung des Feuchtegehaltes Wärmeschrankverfahren (ISO 1666:1996)
Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO 1666:1997. Evropská norma EN ISO 1666:1997 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the European Standard EN ISO 1666:1997. The European Standard EN ISO 1666:1997 has the status of a Czech Standard.
Nahrazení předchozích norem
Tato norma nahrazuje ČSN EN ISO 1666 (56 6111) ze září 1996.
© Český normalizační institut, 1998 54433 |
Národní předmluva
Změny proti předchozí normě
Tato norma obsahuje pouze jednu metodu stanovení sušiny v sušárně za normálního tlaku při 130 °C. Původní norma obsahovala stanovení sušiny v sušárně za normálního tlaku při 130 °C a za sníženého tlaku při teplotě 100 °C nebo 73 °C.
Norma je rozšířena o shodnost a reprodukovatelnost.
Vypracování normy
Zpracovatel: Ing. Jiří Hessler, IČO 15292061
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová
EVROPSKÁ NORMA EN ISO 1666 |
EUROPEAN STANDARD Listopad 1997 |
NORME EUROPÉENNE |
EUROPÄISCHE NORM |
ICS 67.180.20 Nahrazuje EN ISO 1666:1994
Deskriptory: carbohydrates, starches, determination of content, moisture content
Škrob - Stanovení obsahu vlhkosti sušením
(ISO 1666:1996)
Starch - Determination of moisture content - Oven-drying method
(ISO 1666:1996)
Amidon et fécule - Détermination de l’humidité - Méthode par séchage à l’étuve |
Stärke - Bestimmung des Feuchtegehaltes Wärmeschrankverfahren |
Tato evropská norma byla schválena CEN 1997-05-30.
Členové CEN jsou povinni splnit požadavky Vnitřních předpisů CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se této evropské normě bez jakýchkoliv modifikací uděluje status národní normy. Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze vyžádat v Ústředním sekretariátu nebo u kteréhokoliv člena CEN.
Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v jakémkoliv jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou tento člen zodpovídá a notifikuje ji Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.
Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Rakouska, Portugalska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska, Švýcarska.
CEN
Evropská komise pro normalizaci
European Committee for Standardization
Comité Européen de Normalisation
Europäisches Komitee für Normung
Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brussels
Předmluva
Text mezinárodní normy vypracovaný technickou komisí ISO/TC 93 „Škrob (včetně derivátů a odvozených produktů)“ byl převzat jako evropská norma technickou komisí CEN/CS.
Tato evropská norma nahrazuje EN ISO 1666:1994.
Této evropské normě musí být udělen status národní normy, buď zveřejněním identického textu nebo jejím schválením k přímému používání do května 1998. Do května 1998 musí být zrušeny konfliktní národní normy.
Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou následující země povinny převzít tuto evropskou normu: Belgie, Česká republika, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Spojené království, Španělsko, Švédsko, Švýcarsko.
Oznámení o schválení
Text mezinárodní normy ISO 1666:1996 byl schválen CEN jako evropská norma bez jakýchkoliv modifikací.
1 Předmět normy
Tato norma specifikuje metodu stanovení obsahu vlhkosti škrobu. Stanovení se provádí sušením v sušárně při 130 oC při atmosférickém tlaku.
Tento postup se používá u přírodních škrobů a modifikovaných škrobů v sušené formě.
Ve zvláštních případech, např. obsahuje-li škrob látky, které jsou při 130 oC nestabilní, není tento postup vhodný.