ČESKÁ NORMA

ICS 67.080.10

Duben 1997

Ovocné pomazánky

ČSN 56 8610


 

 

 

Fruit Spreads

Confiture de fruits

Fruchtaufstriche

Platnost od 1.10. 1997

 

Články 3.6, 3.7, 4.1.3, 4.2, vůně a chuť v článcích 4.3.1, 4.3.2, 4.3.3, 4.3.4 a 4.3.5, dále články 4.4.2, 4.4.3, 4.5, 6.1 a kapitoly 7 a 9 této normy jsou podle § 3 zákona č. 142/1991 Sb., o československých technických normách, ve znění zákona č. 632/1992 Sb. od 1. října 1997 na základě požadavku Ministerstva zdravotnictví ČR závazné. Vyjímku ze závazného ustanovení této normy může na žádost povolit jen uvedený neopomenutelný účastník.

 

Předmluva

 

Nahrazení předchozích norem

Tato norma nahrazuje ČSN 56 8610 ze 7. 3. 1974, ČSN 56 8635 ze 7. 3. 1974 a ČSN 56 8660 ze 14. 3. 1975.

 

Změny proti předchozí normě

Pod názvem ovocné pomazánky norma slučuje požadavky na marmelády, džemy, rosoly, slazená povidla, klevely a další ovocné pomazánky. Specifikuje jednotlivé skupiny těchto výrobků, zpřesňuje jejich jakostní znaky především tím, že stanovuje minimální obsah ovocné sušiny a to v souladu s mezinárodními předpisy i s tuzemskými zvyklostmi.

 

Souvisící právní a jiné předpisy

Výnos Ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí ČR - hlavního hygienika ČR č. 75/1990 sb. Hygienické předpisy, o mikrobiologických požadavcích na poživatiny a jejich obaly, reg. v částce 71/1991 Sb.

Směrnice Ministerstva zdravotnictví ČSR - hlavního hygienika ČSR č. 68/1985 sb, Hygienické předpisy, o hygienických požadavcích na kovové obaly, reg. v částce 34/1985 Sb.

Směrnice Ministerstva zdravotnictví ČSR - hlavního hygienika ČSR č. 50/1978 sb. Hygienické předpisy, o cizorodých látkách v poživatinách, reg. v částce 21/1978 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

Směrnice Ministerstva zdravotnictví ČSR - hlavního hygienika ČSR č. 49/1978 sb. Hygienické předpisy, o hygienických požadavcích na plasty a předměty z plastů přicházející do styku s poživatinami, reg. v částce 13/1978 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

 

Obdobné mezinárodní normy

Codex Standard 79-1981   Codex Standard for Jams (Fruit Preserves and Jellies).

Codex Standard 80-1981   Codex Standard for Citrus Marmelade.

 

Ó Český normalizační institut, 1997




21421


Strana 2

 

Vypracování normy

Zpracovatel: Konzervárny a lihovary s. p. VTOS, oddělení technické normalizace, Nádražní 2, 150 00 Praha 5, IČO 016331, Jan Vyskočil

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Irena Michalová

 

1   Předmět normy

 

Tato norma stanoví základní podmínky pro výrobu a dodávání ovocných pomazánek, určených k přímé spotřebě, případně k dalšímu zpracování.

 



-- Vynechaný text --