|
ICS 67.260 Prosinec 2005
Potravinářské stroje - Sponovací stroje - |
ČSN 51 3030 |
Food processing machinery - Clipping machines - Safety and hygiene requirements
Machines pour les produits alimentaires - Machines à attacher - Prescriptions relatives à la sécurité et à l’hygiène
Nahrungsmittelmaschinen - Clipmaschinen - Sicherheits- und Hygieneanforderungen
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 13885:2005. Evropská norma EN 13885:2005 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the European Standard EN 13885:2005. The European Standard EN 13885:2005 has the status of a Czech Standard.
|
© Český normalizační institut, 2005 74606 |
Národní předmluva
Citované normy
EN 574 zavedena v ČSN EN 574 (83 3325) Bezpečnost strojních zařízení - Dvouruční ovládací zařízení - Funkční hlediska - Zásady pro konstrukci
EN 614-1 zavedena v ČSN EN 614-1 (83 3501) Bezpečnost strojních zařízení - Ergonomické zásady pro projektování - Část 1: Terminologie a všeobecné zásady
EN 953 zavedena v ČSN EN 953 (83 3302) Bezpečnost strojních zařízení - Ochranné kryty - Všeobecné požadavky pro konstrukci a výrobu pevných a pohyblivých ochranných krytů
EN 954-1:1996 zavedena v ČSN EN 954-1:1998 (83 3205) Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečnostní části řídicích systémů - Část 1: Všeobecné zásady pro konstrukci
EN 983 zavedena v ČSN EN 983 (83 3370) Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečnostní požadavky pro fluidní zařízení a jejich součásti - Pneumatika
EN 1005-1 zavedena v ČSN EN 1005-1 (83 3503) Bezpečnost strojních zařízení - Fyzická výkonnost člověka - Část 1: Termíny a definice
EN 1005-2 zavedena v ČSN EN 1005-2 (83 3503) Bezpečnost strojních zařízení - Fyzická výkonnost člověka - Část 2: Ruční obsluha strojního zařízení a jeho součástí
EN 1005-3 zavedena v ČSN EN 1005-3 (83 3503) Bezpečnost strojních zařízení - Fyzická výkonnost člověka - Část 3: Doporučené mezní síly pro obsluhu strojních zařízení
EN 1050 zavedena v ČSN EN 1050 (83 3010) Bezpečnost strojních zařízení - Zásady pro posouzení rizika
EN 1088:1995 zavedena v ČSN EN 1088:1999 (83 3315) Bezpečnost strojních zařízení - Blokovací zařízení spojená s ochrannými kryty - Zásady pro konstrukci a volbu
EN 1672-2:1997 zavedena ve zrušené ČSN EN 1672-2:1998 (51 2000), nahrazena EN 1672-2:2005 zavedenou v ČSN EN 1672-2:2005 (51 2000) Potravinářské stroje - Základní pojmy - Část 2: Hygienické požadavky
EN 60204-1:1997 zavedena v ČSN EN 60204-1:2000 (33 2200) Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická zařízení strojů - Část 1: Všeobecné požadavky
EN 60529:1991 zavedena v ČSN EN 60529:1993 (33 0330) Stupně ochrany krytem (krytí - IP kód)
EN 61496-1:2004 zavedena v ČSN EN 61496-1 ed. 2:2005 (33 2206) Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická snímací ochranná zařízení - Část 1: Všeobecné požadavky a zkoušky
EN ISO 3744:1995 zavedena v ČSN ISO 3744:1996 (01 1604) Akustika - Určení hladin akustického výkonu zdrojů hluku pomocí akustického tlaku - Technická metoda ve volném poli nad odrazivou rovinou (idt EN ISO 3744:1995)
EN ISO 4871 zavedena v ČSN EN ISO 4871 (01 1609) Akustika - Deklarování a ověřování hodnot emise hluku strojů a zařízení
EN ISO 11201:1995 zavedena v ČSN EN ISO 11201:1997 (01 1618) Akustika - Hluk vyzařovaný stroji a zařízeními - Měření emisních hladin akustického tlaku na stanovišti obsluhy a dalších stanovených místech - Technická metoda v přibližně volném poli nad odrazivou rovinou
EN ISO 11688-1 zavedena v ČSN EN ISO 11688-1 (01 1682) Akustika - Doporučené postupy pro navrhování strojů a zařízení s nízkým hlukem - Část 1: Plánování
EN ISO 12100-1:2003 zavedena v ČSN EN ISO 12100-1:2004 (83 3001) Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady pro konstrukci - Část 1: Základní terminologie, metodologie
EN ISO 12100-2:2003 zavedena v ČSN EN ISO 12100-2:2004 (83 3001) Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady pro konstrukci - Část 2: Technické zásady
Citované a souvisící předpisy
Směrnice Evropského parlamentu a Rady 98/37/EC z 22. června 1998, o sbližování právních předpisů členských států týkajících se strojních zařízení, ve znění směrnice 98/79/EC. V České republice je tato směrnice zavedena nařízením vlády č. 24/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na strojní zařízení, v platném znění.
Upozornění na národní poznámky
Do normy byly k článkům 3.4, 5.1, 5.8.3.3 a A.1 doplněny informativní národní poznámky.
Vypracování normy
Zpracovatel: Státní zkušebna zemědělských, potravinářských a lesnických strojů, a.s., Praha, IČ 27146235, Ing. Oldřich Petr
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Čížková
Prázdná strana
EVROPSKÁ NORMA EN 13885 |
ICS 67.260
Potravinářské stroje - Sponovací stroje - Bezpečnostní a hygienické Food processing machinery - Clipping machines - Safety |
|
Machines pour les produits alimentaires - |
Nahrungsmittelmaschinen - Clipmaschinen - |
Tato evropská norma byla schválena CEN 2005-04-21.
Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se musí této evropské normě bez jakýchkoliv modifikací dát status národní normy. Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze obdržet na vyžádání v Řídicím centru nebo u kteréhokoliv člena CEN.
Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Řídicímu centru, má stejný status jako oficiální verze.
Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Kypru, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
CEN Evropský výbor pro normalizaci European Committee for Standardization Comité Européen de Normalisation Europäisches Komitee für Normung Řídicí centrum: rue de Stassart 36, B-1050 Brusel © 2005 CEN Veškerá práva pro využití v jakékoli formě a jakýmikoli prostředky Ref. č. EN 13885:2005 E |
Obsah
Strana
Předmluva......................................................................................................................................................................................... 7
Úvod................................................................................................................................................................................................... 8
1 Předmět normy.......................................................................................................................................................................... 9
2 Normativní odkazy.................................................................................................................................................................... 11
3 Termíny a definice................................................................................................................................................................... 12
4 Seznam významných nebezpečí........................................................................................................................................... 13
5 Bezpečnostní a hygienické požadavky a/nebo ochranná opatření................................................................................. 19
6 Ověřování bezpečnostních a hygienických požadavků a/nebo ochranných opatření.................................................. 31
7 Informace k používání............................................................................................................................................................. 32
Příloha A (normativní) Zkušební předpis pro hluk pro sponovací stroje (třída přesnosti 2)........................................... 34
Příloha B (normativní) Zásady konstrukce pro zajištění čistitelnosti sponovacích strojů................................................ 36
Příloha C (normativní) Společná nebezpečí pro potravinářské stroje a požadavky na jejich
snížení, použitelné pro sponovací stroje............................................................................................................................. 41
Příloha ZA (informativní) Vztah mezi touto evropskou normou a základními požadavky
směrnice EU 98/37/EC........................................................................................................................................................... 43
Bibliografie...................................................................................................................................................................................... 44
Obrázky
Obrázek 1 - Stroje s vytěsňováním pomocí pevného vedení spony....................................................................................... 9
Obrázek 2 - Stroje s vytěsňováním pomocí pohyblivého vedení spony................................................................................. 9
Obrázek 3 - Stroje s vytěsňováním do široka............................................................................................................................ 10
Obrázek 4 - Vytěsňování do široka - detail................................................................................................................................ 10
Obrázek 5 - Sponovací stroj s pevným vedením spony.......................................................................................................... 14
Obrázek 6 - Sponovací stroj s pohyblivým vedením spony.................................................................................................... 15
Obrázek 7 - Stroj stojící na podlaze - nebezpečné prostory................................................................................................... 16
Obrázek 8 - Připojené nebo vestavěné stroje........................................................................................................................... 17
Obrázek 9 - Stolní stroj s pevným vedením spony................................................................................................................... 20
Obrázek 10 - Řez A-A..................................................................................................................................................................... 20
Obrázek 11 - Řez A-A s pevnými ochrannými okraji................................................................................................................ 21
Obrázek 12a - Sponovací stroj s pohyblivým vedením spony - vytěsňování otevřeno....................................................... 22
Obrázek 12b - Sponovací stroj s pohyblivým vedením spony - vytěsňování uzavřeno...................................................... 22
Obrázek 12 - Sponovací stroj s pohyblivým vedením spony v různých polohách............................................................... 22
Obrázek 13 - Strana přivádění a strana odvádění na sponovacích strojích s ochrannými tyčemi................................. 24
Obrázek 14 - Strana přivádění a strana odvádění na sponovacích strojích s ochranným krytem.................................. 25
Obrázek 15 - Umístění ovládacích zařízení............................................................................................................................... 26
Obrázek 16 - Spínač ZAPNUTO/VYPNUTO s krytem............................................................................................................... 28
Obrázek 17 - Oblasti hygieny....................................................................................................................................................... 30
Obrázek B.1 - Hladké povrchy - potravinová oblast.................................................................................................................. 36
Obrázek B.2 - Úhly a poloměry v potravinové oblasti............................................................................................................... 37
Obrázek B.3 - Úhly v potravinové oblasti.................................................................................................................................... 38
Obrázek B.4 - Protínající se plochy v potravinové oblasti........................................................................................................ 38
Obrázek B.5 - Přijatelné spojovací prvky - profily hlavy............................................................................................................ 39
Obrázek B.6 - Pojížděcí kola - příklady rozměrů....................................................................................................................... 40
Tento dokument (EN 13885:2005) byl vypracován technickou komisí CEN/TC 153 „Potravinářské stroje - Bezpečnostní a hygienické požadavky“ se sekretariátem v DIN.
Této evropské normě je nutno nejpozději do prosince 2005 dát status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu, je nutno zrušit nejpozději do prosince 2005.
Tento dokument byl vypracován na základě mandátu uděleného CEN Evropskou komisí a Evropským sdružením volného obchodu a podporuje základní požadavky směrnice EU 98/37/EC.
Vztah ke směrnici (směrnicím) EU je uveden v informativní příloze ZA, která je nedílnou součástí tohoto dokumentu.
Tento dokument je jednou z řady norem na potravinářské stroje na zpracování masných produktů v souladu s EN 1672-2 a přílohou C.
Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou tuto evropskou normu povinny zavést národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Kypru, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
Tato evropská norma je normou typu C, jak je uvedeno v EN ISO 12100-1.
Strojní zařízení a rozsah nebezpečí, nebezpečných situací a událostí, na které se tato evropská norma vztahuje, jsou uvedeny v předmětu této evropské normy.
Pokud opatření této normy typu C jsou odlišná od těch, která byla stanovena v normách typu A nebo B, opatření této normy typu C mají přednost před opatřeními ostatních norem pro stroje, které byly konstruovány a vyrobeny podle opatření této normy typu C.
Tato evropská norma stanovuje bezpečnostní a hygienické požadavky k minimalizaci nebezpečí, která mohou vzniknout během uvádění do provozu, používání a údržby sponovacích strojů pro porcování a uzavírání obalů naplněných potravinami, určených k používání v řeznictvích, v závodech na zpracování masných produktů, ve velkokuchyních a ostatních potravinářských provozech.
Tato evropská norma se zabývá všemi významnými nebezpečími, nebezpečnými situacemi a událostmi týkajícími se sponovacích strojů, když jsou používány, jak je určeno a za podmínek předpokládaných výrobcem (viz kapitola 4).
Tato evropská norma není použitelná pro sponovací stroje, které byly vyrobeny před datem vydání této evropské normy CEN.
Pokud se týká druhu pohonu:
– stroj pro ruční řásnění, se silově poháněným uzavíracím zdvihem;
– stroj pro automaticky poháněné řásnění a automaticky poháněný uzavírací zdvih.
Pokud se týká systému vytěsňování:
– stroje s vytěsňováním pomocí pevného nebo pohyblivého vedení spony (viz obrázky 1 a 2);
– stroje s vytěsňováním do široka (viz obrázky 3 a 4).
Legenda Legenda
1 Pevné vedení spony |
1 Pohyblivé vedení spony |
-- Vynechaný text -- |