ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.260                                                                                                                                   Listopad 2005

Potravinářské stroje - Základní pojmy -
Část 2: Hygienické požadavky

ČSN
EN 1672-2

51 2000

 

Food processing machinery - Basic concepts - Part 2: Hygiene requirements

Machines pour les produits alimentaires - Notions fondamentales - Partie 2: Prescriptions relatives à l’hygiene

Nahrungsmittelmaschinen - Allgemeine Gestaltungsleitsätze - Teil 2: Hygieneanforderungen

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 1672-2:2005. Evropská norma EN 1672-2:2005 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the European Standard EN 1672-2:2005. The European Standard EN 1672-2:2005 has the status of a Czech Standard.

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje ČSN EN 1672-2 (51 2000) ze srpna 1998.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2005                                                                                         74408
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Změny proti předchozí normě

Do této normy byly zapracovány další společné hygienické požadavky pro potravinářské stroje a nové postupy řešení bezpečnostních a hygienických rizik, byla provedena celková technická revize s ohledem na nové všeobecné zásady pro konstrukci strojů a posuzování rizik.

Citované normy

EN ISO 4288 zavedena v ČSN EN ISO 4288 (01 4449) Geometrické požadavky na výrobky (GPS) - Struktura povrchu: Profilová metoda - Pravidla a postupy pro posuzování struktury povrchu

EN ISO 12100-1:2003 zavedena v ČSN EN ISO 12100-1:2004 (83 3001) Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady pro konstrukci - Část 1: Základní terminologie, metodologie

EN ISO 12100-2:2003 zavedena v ČSN EN ISO 12100-2:2004 (83 3001) Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady pro konstrukci - Část 2: Technické zásady

Citované a souvisící předpisy

Směrnice Evropského parlamentu a Rady 98/37/EC z 22. června 1998, o sbližování právních předpisů členských států týkajících se strojních zařízení, ve znění Směrnice 98/79/EC. V České republice je tato směrnice zavedena nařízením vlády č. 24/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na strojní zařízení, v platném znění.

Upozornění na národní poznámky

Do normy byla k obrázku 1 doplněna informativní národní poznámka.

Vypracování normy

Zpracovatel: Státní zkušebna zemědělských, potravinářských a lesnických strojů, a.s., Praha, IČ 27146235, Ing. Oldřich Petr

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Čížková


Strana 3

EVROPSKÁ NORMA                                                                                                EN 1672-2
EUROPEAN STANDARD                                                                                        Duben 2005
NORME EUROPÉENNE
EUROPÄISCHE NORM

ICS 67.260                                                                                                     Nahrazuje EN 1672-2:1997

Potravinářské stroje - Základní pojmy - Část 2: Hygienické požadavky

Food processing machinery - Basic concepts - Part 2: Hygiene requirements

 

Machines pour les produits alimentaires - Notions
fondamentales - Partie 2: Prescriptions relatives
à l’hygiene

Nahrungsmittelmaschinen - Allgemeine
Gestaltungsleitsätze -
Teil 2: Hygieneanforderungen

Tato evropská norma byla schválena CEN 2005-02-14.

Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se musí této evropské normě bez jakýchkoliv modifikací dát status národní normy. Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze obdržet na vyžádání v Řídicím centru nebo u kteréhokoliv člena CEN.

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Řídicímu centru, má stejný status jako oficiální verze.

Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Kypru, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

 

CEN

Evropský výbor pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Řídicí centrum: rue de Stassart 36, B-1050 Brusel

© 2005 CEN     Veškerá práva pro využití v jakékoli formě a jakýmikoli prostředky                 Ref. č. EN 1672-2:2005 E
jsou celosvětově vyhrazena národním členům CEN.


Strana 4

Obsah

Strana

Předmluva......................................................................................................................................................................................... 5

Úvod................................................................................................................................................................................................... 6

1          Předmět normy.................................................................................................................................................................... 7

2          Normativní odkazy............................................................................................................................................................... 7

3          Termíny a definice............................................................................................................................................................... 7

4          Seznam významných nebezpečí....................................................................................................................................... 9

5          Hygienické požadavky........................................................................................................................................................ 9

5.1       Posouzení hygienického rizika......................................................................................................................................... 9

5.1.1    Všeobecně........................................................................................................................................................................... 9

5.1.2    Stanovení mezních hodnot stroje................................................................................................................................... 11

5.1.3    Odhad hygienického rizika............................................................................................................................................... 11

5.1.4    Hodnocení hygienického rizika....................................................................................................................................... 11

5.1.5    Snížení hygienického rizika.............................................................................................................................................. 12

5.2       Konstrukční materiály....................................................................................................................................................... 12

5.2.1    Všeobecné požadavky...................................................................................................................................................... 12

5.2.2    Potravinová oblast............................................................................................................................................................. 12

5.3       Konstrukce.......................................................................................................................................................................... 12

5.3.1    Potravinová oblast............................................................................................................................................................. 12

5.3.2    Oblast vystříknutí................................................................................................................................................................ 14

5.3.3    Nepotravinová oblast........................................................................................................................................................ 14

5.3.4    Obslužná zařízení.............................................................................................................................................................. 14

6          Ověřování hygienických požadavků a/nebo opatření.................................................................................................. 14

7          Informace k používání....................................................................................................................................................... 16

7.1       Všeobecně.......................................................................................................................................................................... 16

7.2       Návod k používání.............................................................................................................................................................. 16

7.2.1    Všeobecně.......................................................................................................................................................................... 16

7.2.2    Informace o instalaci........................................................................................................................................................ 16

7.2.3    Informace o samotném stroji.......................................................................................................................................... 16

7.2.4    Informace o čištění a dezinfekci..................................................................................................................................... 16

7.2.5    Informace o údržbě........................................................................................................................................................... 16

7.3       Značení................................................................................................................................................................................ 16

Příloha A (informativní) Obrázky.................................................................................................................................................. 17

Příloha B (informativní) Příklady strojů, na které se může vztahovat tento dokument....................................................... 37

Příloha C (informativní) Souhrn hlavních hygienických hledisek pro potravinářské stroje.............................................. 38

Příloha ZA (informativní) Vztah mezi touto evropskou normou a základními
požadavky Směrnice EU 98/37/EC................................................................................................................................ 39

Bibliografie...................................................................................................................................................................................... 40


Strana 5

Předmluva

Tento dokument (EN 1672-2:2005) byl vypracován technickou komisí CEN/TC 153 „Potravinářské stroje - Bezpečnostní a hygienické specifikace“ se sekretariátem v DIN.

Této evropské normě je nutno nejpozději do října 2005 dát status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu, je nutno zrušit nejpozději do října 2005.

Tento dokument nahrazuje EN 1672-2:1997.

Tento dokument byl vypracován na základě mandátu uděleného CEN Evropskou komisí a Evropským sdružením volného obchodu a podporuje základní požadavky směrnice (směrnic) EU.

Vztah ke směrnici (směrnicím) EU je uveden v informativní příloze ZA, která je nedílnou součástí tohoto dokumentu.

Tento dokument je doplněný prCEN/TR 1672-1, která pojednává o bezpečnostních předpisech k ochraně obsluhy.

Tento dokument obsahuje také bibliografii.

Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou tuto evropskou normu povinny zavést národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Kypru, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.


Strana 6

Úvod

Tento dokument je normou typu C, jak je uvedeno v EN 12100-1.

Strojní zařízení a rozsah nebezpečí, nebezpečných situací a událostí, na které se tento dokument vztahuje, jsou uvedeny v předmětu tohoto dokumentu.

Zde je třeba rozlišovat mezi nebezpečími ohrožujícími obsluhu a riziky, kterým je vystavena potravina (produkt zpracovávaný strojem).

Tento dokument se zabývá pouze těmi nebezpečími, která se společně vyskytují u potravinářských strojů a pro která je možno stanovit technické specifikace, které budou platit pro všechny (nebo většinu) třídy strojů podle předmětu této normy, u kterých se toto nebezpečí vyskytuje.

Téměř ve všech případech lze zvolit alespoň jednu z různých metod konstrukce, bezpečnostní ochrany nebo jiných bezpečnostních opatření, která vyhoví jak bezpečnostním tak i hygienickým základním požadavkům a bude adekvátně kontrolovat obě rizika. Zvolená opatření, která mají vyřešit obě hygienická a bezpečnostní rizika, nemůžou být tou nejsamozřejmější volbou, která by byla přijata, kdyby existovalo jen riziko z hlediska bezpečnosti nebo hygieny, avšak budou muset být alternativou zvolenou tak, aby řešila obě rizika.

Prvním krokem je zvolit metodu konstrukce, která odstraňuje obě hygienická a bezpečnostní rizika: v případě, že to současný stav techniky umožňuje, potom zvolit bezpečnostní ochrany pro obě rizika, nebo pokud to neumožňuje, mělo by být zvoleno jedno z rizik. Tam, kde stav techniky neposkytuje různost konstrukčního návrhu ani různost bezpečnostní ochrany k plnému vyřešení obou hygienických a bezpečnostních rizik, potom jedno z rizik nebo obě by musely být řešeny bezpečnostními opatřeními, včetně instrukcí uživateli. Posouzení příslušných bezpečnostních a hygienických rizik ukáže jejich vzájemnou významnost, a vyšší úroveň ochrany (např. bezpečnostní ochrana) by měla být zavedena v místech nejzávažnějšího rizika a bezpečnostní opatření by mělo být zavedeno pro méně závažné riziko.

Technické požadavky uvedené v prCEN/TR 1672-1 a v tomto dokumentu, umožňují dosažení obou cílů při významných a společných rizikách, která byla identifikovaná při stanovení společných požadavků v tomto dokumentu.

Ostatní nebezpečí, pro která není možno stanovit takové společné požadavky, zůstávají k řešení v normě typu C specifické danému stroji a/nebo odkazem na EN ISO 12100-2 a na normy typu A a B.

Pokud opatření této normy typu C jsou odlišná od těch, která byla stanovena v normách typu A nebo B, opatření této normy typu C mají přednost před opatřeními ostatních norem pro stroje, které byly konstruovány a vyrobeny podle opatření této normy typu C.

POZNÁMKA Základní požadavky Strojírenské směrnice by měly být splněny pokud se týče jak bezpečnostních rizik ohrožujících obsluhu stroje, tak hygienických rizik, kterým je vystavena potravina (produkt zpracovávaný strojem). Požadavkům směrnice a bezpečnostním i hygienickým rizikům, které jsou určeny procesem posouzení rizika podle EN 1050, může obvykle být stejně dobře vyhověno řadou bezpečnostních nebo hygienických konstrukčních opatření.


Strana 7

1 Předmět normy

Tento dokument stanovuje společné hygienické požadavky pro stroje používané pro přípravu a zpracování potraviny určené ke konzumaci lidmi a případně i zvířaty, se zřetelem na vyloučení nebo snížení rizika nákazy, infekce, onemocnění nebo poškození zdraví, způsobených touto potravinou. Tento dokument identifikuje nebezpečí, která jsou relevantní při používání potravinářských strojů a popisuje metody konstrukce a uvádí informace k používání pro vyloučení nebo snížení těchto rizik.

Tento dokument se nezabývá hygienickými riziky vztahujícími se na obsluhující pracovníky, která vznikají z používání stroje.

Tento dokument platí pro potravinářské stroje. Příklady takových skupin potravinářských strojů jsou uvedeny v informativní příloze B.

POZNÁMKA Samostatné hygienické požadavky jsou uvedeny v dalších směrnicích EU (viz bibliografie).

Kromě toho, zásady uvedené v tomto dokumentu mohou být uplatňovány na další stroje a zařízení používané ke zpracování potraviny v případě, že se tam uplatňují podobná rizika.

Příklady hygienických rizik a přijatelných řešení jsou uvedeny v informativní příloze A.

Tento dokument není použitelný pro stroje, které byly vyrobeny před datem vydání tohoto dokumentu CEN.



-- Vynechaný text --