|
ICS 67.260 Říjen 1999
|
Potravinářské stroje - Stroje na krájení |
ČSN 51 4070 |
Food processing machinery - Vegetable cutting machines - Safety and hygiene requirements
Machines pour les produits alimentaires - Coupe-légumes - Prescriptions relatives à la sécurité et à l’hygiène
Nahrungsmittelmaschinen - Gemüseschneidemaschinen - Sicherheits- und Hygieneanforderungen
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 1678:1998. Evropská norma EN 1678:1998 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the European Standard EN 1678:1998. The European Standard EN 1678:1998 has the status of a Czech Standard.
© Český normalizační institut, 1999 55803 |
Národní předmluva
Citované normy
EN 292-1:1991 zavedena v ČSN EN 292-1 Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady pro projektování - Část 1: Základní terminologie, metodologie (83 3001)
EN 292-2:1991 zavedena v ČSN EN 292-2 Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady pro projektování - Část 2: Technické zásady a specifikace (83 3001)
EN 292-2/A1:1995 zavedena v ČSN EN 292-2/A1 Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady pro projektování - Část 2: Technické zásady a specifikace (83 3001)
EN 294:1992 zavedena v ČSN EN 294 Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečné vzdálenosti k zabrá-nění dosahu k nebezpečným místům horními končetinami (83 3212)
EN 614-1:1995 zavedena v ČSN EN 614-1 Bezpečnost strojních zařízení - Ergonomické zásady pro projektování - Část 1: Terminologie a všeobecné zásady (83 3501)
EN 953:1997 zavedena v ČSN EN 953 Bezpečnost strojních zařízení - Ochranné kryty - Všeobecné požadavky pro konstrukci a výrobu pevných a pohyblivých ochranných krytů (83 3302)
EN 954-1:1996 zavedena v ČSN EN 954-1 Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečnostní části řídicích systémů - Část 1: Všeobecné zásady pro konstrukci (83 3205)
EN 1088:1995 zavedena v ČSN EN 1088 Bezpečnost strojních zařízení - Blokovací zařízení spojená s ochrannými kryty - Zásady pro konstrukci a volbu (83 3315)
EN 1672-2:1997 zavedena v ČSN EN 1672-2 Potravinářské stroje - Základní pojmy - Část 2: Hygienické požadavky (51 2000)
EN 60204-1:1992 zavedena v ČSN EN 60204-1 Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická zařízení pracovních strojů - Část 1: Všeobecné požadavky (33 2200), nahrazena EN 60204-1:1997 dosud nezavedenou
EN 60529:1991 zavedena v ČSN EN 60529 Stupně ochrany krytem (krytí - IP kód) (33 0330)
EN ISO 3744:1995 zavedena v ČSN ISO 3744 Akustika - Určení hladin akustického výkonu zdrojů hluku pomocí akustického tlaku - Technická metoda ve volném poli nad odrazivou rovinou (idt EN ISO 3744:1995) (01 1604)
EN ISO 4871:1996 zavedena v ČSN EN ISO 4871 Akustika - Deklarování a ověřování hodnot emise hluku strojů a zařízení (01 1609)
EN ISO 11201:1995 zavedena v ČSN EN ISO 11201 Akustika - Hluk vyzařovaný stroji a zařízeními - Měření emisních hladin akustického tlaku na stanovišti obsluhy a dalších stanovených místech - Technická metoda v přibližně volném poli nad odrazivou rovinou (01 1618)
ENV 1070:1993 nezavedena, nahrazena EN 1070:1998 dosud nezavedenou
ISO 468:1982 zavedena v ČSN ISO 468 Drsnosť povrchu - Parametre, ich hodnoty a všeobecné pravidlá stanovenia špecifikácií (01 4451), zrušena duben 1998
Souvisící ČSN
ČSN EN 349 Bezpečnost strojních zařízení - Nejmenší mezery k zamezení stlačení částí lidského těla (83 3211)
ČSN EN 418 Bezpečnosť strojových zariadení - Zariadenie núdzového zastavenia - Hladiská funkčnosti (83 3311)
ČSN EN 574 Bezpečnost strojních zařízení - Dvouruční ovládací zařízení - Funkční hlediska - Zásady pro konstrukci (83 3325)
ČSN EN 811 Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečné vzdálenosti k zabránění dosahu k nebezpeč-ným místům dolními končetinami (83 3213)
ČSN EN 1050 Bezpečnost strojních zařízení - Zásady pro stanovení rizikovosti (83 3010)
ČSN EN 55014-1 Elektromagnetická kompatibilita - Požadavky na spotřebiče pro domácnost, elektrické nářadí a podobné přístroje - Část 1: Vyzařování - Norma skupiny výrobků (33 4214)
Vypracování normy
Zpracovatel: Státní zkušebna zemědělských, potravinářských a lesnických strojů, Praha, IČO 020362, Ing. Oldřich Petr
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Čížková
Prázdná strana
EVROPSKÁ NORMA EN 1678 |
EUROPEAN STANDARD Březen 1998 |
NORME EUROPÉENNE |
EUROPÄISCHE NORM |
ICS 67.260
Deskriptory: agro-industry facilities, food industry equipment, cutting machines, vegetables, safety requirements, accident prevention, hygiene, hygiene conditions, hazards, safety measures, dangerous areas, verification, information, utilization, marking
Potravinářské stroje - Food processing machinery - |
|
Machines pour les produits alimentaires - |
Nahrungsmittelmaschinen - Gemüseschneidemaschinen - |
Tato evropská norma byla schválena CEN 1998-02-28. Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se této evropské normě bez jakýchkoli modifikací uděluje status národní normy.
Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze vyžádat v Ústředním sekretariátu CEN nebo u každého člena CEN.
Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce, přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.
Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
CEN
Evropská komise pro normalizaci
European Committee for Standardization
Comité Européen de Normalisation
Europäisches Komitee für Normung
Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brussels
Obsah
Strana
Předmluva ................................................................................................................................................................................... 7
0 Úvod ................................................................................................................................................................................. 7
1 Předmět normy .............................................................................................................................................................. 8
2 Normativní odkazy ......................................................................................................................................................... 8
3 Definice - Popis ............................................................................................................................................................. 9
3.1 Definice ........................................................................................................................................................................... 9
3.2 Popis ............................................................................................................................................................................... 9
4 Seznam rizik ................................................................................................................................................................. 12
4.1 Mechanická rizika ........................................................................................................................................................ 12
4.2 Elektrická rizika ............................................................................................................................................................ 12
4.3 Rizika způsobená zanedbáním hygienických zásad při projektování stroje .................................................... 12
4.4 Rizika způsobená zanedbáním ergonomických zásad při projektování stroje ............................................... 12
4.5 Hluk ............................................................................................................................................................................... 12
5 Bezpečnostní a hygienické požadavky a/nebo opatření ...................................................................................... 13
5.1 Mechanická rizika ........................................................................................................................................................ 13
5.2 Elektrická rizika ............................................................................................................................................................ 18
5.3 Hygiena ......................................................................................................................................................................... 18
5.4 Ergonomie ................................................................................................................................................................... 20
5.5 Hluk................................................................................................................................................................................ 20
6 Ověřování bezpečnostních a hygienických požadavků a/nebo opatření ........................................................... 21
7 Informace k používání ................................................................................................................................................ 21
7.1 Návod k používání ....................................................................................................................................................... 21
7.2 Značení ......................................................................................................................................................................... 23
Příloha A (normativní) Předpis pro zkoušky hluku pro stroje na krájení zeleniny (stupeň přesnosti 2) ................. 24
Příloha B (normativní) Zásady provedení pro zajištění čistitelnosti strojů na krájení zeleniny ................................. 26
Příloha C (normativní) Prostředky pro specifické zkoušky ............................................................................................... 42
Příloha D (informativní) Bibliografie ..................................................................................................................................... 43
Příloha ZA (informativní) Ustanovení této evropské normy vyjadřují podstatné požadavky
nebo jiná ustanovení směrnic EU ........................................................................................................................................ 44
Předmluva
Tato evropská norma byla vypracována technickou komisí CEN/TC 153 „Potravinářské stroje - Bezpečnostní a hygienické specifikace“, se sekretariátem v DIN.
Této evropské normě se nejpozději do září 1998 uděluje status národní normy, a to buď vydáním identického textu nebo schválením k přímému používání a národní normy, které jsou s ní v rozporu se zruší nejpozději do září 1998.
Tato norma je jedna z řady norem na provedení a konstrukci strojů používaných v potravinářství.
Tato evropská norma byla vypracována na základě mandátu uděleného CEN Evropskou komisí a Evropským sdružením volného obchodu a podporuje splnění podstatných požadavků směrnice (směrnic) EU.
Vztah ke směrnici (směrnicím) EU je uveden v informativní příloze ZA, která tvoří nedílnou součást této normy.
Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou povinny převzít tuto evropskou normu národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
0 Úvod
Používání strojů na krájení zeleniny s sebou nese různá mechanická a jiná rizika.
Jejich široké používání vytváří potřebu normy vztahující se na bezpečnost a rizika pro hygienu potravin vznikající z provedení stroje.
Tato evropská norma je normou typu C jak je uvedeno v kapitole 0 EN 292:1991.
Rozsah rizik, na která se tato norma vztahuje je uveden v kapitole předmět normy. Kromě toho musí stroje z hlediska rizik, která nejsou v této normě uvedena, přiměřeně vyhovovat EN 292.
1 Předmět normy
Tato norma stanoví bezpečnostní a hygienické požadavky na provedení a výrobu strojů na krájení zeleniny, které jsou mobilní a mají maximální jmenovitý výkon menší než 3 kW.
Norma neplatí pro stroje pro domácí používání.
Tato norma platí, když jsou takové stroje používány za stanovených podmínek činnosti, které jsou definovány v 3.12 EN 292-1:1991 a uvedeny v návodu k používání (viz 7.1), včetně čištění, odstraňování nahromaděných potravin, plnění a výměny krájecího zařízení.
POZNÁMKA - Není-li stroj používán za výše uvedených podmínek, výrobce by měl, jakmile je informován o takové situaci, zkontrolovat podle nové analýzy rizikovosti zda preventivní opatření zůstávají v platnosti.
Všechny typy strojů na krájení zeleniny jsou obsaženy v předmětu této normy, včetně všech strojů plnících funkci krájení, drcení, řezání na kostičky, okrajování a strouhání potravinových výrobků podle specifikací výrobce bez ohledu na pohyb krájení. Zvláště se tato norma vztahuje na stroje na krájení zeleniny skládající se z komory, ve které rotuje nůž nebo krájecí disk, dále na stroje s rotačním bubnem, kde krájení probíhá pomocí pevných nožů a na stroje na lupínkování brambor s horizontálním vratným pohybem. Norma platí pro všechny takové stroje, ve kterých výrobek prochází daným strojem.
Tato norma se nevztahuje na stroje jako drtiče nebo loupací stroje, na které se vztahují zvláštní normy. Tato norma se nevztahuje na rizika u automatického plnicího zařízení.
Tato norma se nevztahuje na přídavná zařízení na krájení zeleniny, která se upevňují na stroje na hlavice pomocného pohonu jako jsou planetové mixéry, na které se vztahuje zvláštní norma.
Norma se vztahuje na všechna podstatná rizika u těchto strojů, jak je analyzuje hodnocení rizikovosti (viz EN 1050), jejichž seznam je uveden v kapitole 4 této normy.
Hluk může být u některých velkých strojů podstatným rizikem. V současné době nejsou dostatečné informace o hodnotách emise hluku a opatřeních pro útlum hluku, které umožňují nastavení dosažitelné hladiny hluku, ani stanovené požadavky. Prozatím se musí měření hluku provádět podle přílohy A a informace předat uživateli a tam, kde je hluk podstatný musí výrobce splňovat požadavky směrnice na maximální možné snížení hluku.
Předmětem této normy nejsou rizika způsobená vibracemi.
Tato norma především platí pro stroje, které jsou vyrobeny po datu jejího vydání.