ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.260                                                                                                                                 Září 1999

Potravinářské stroje - Nářezové stroje -Bezpečnostní a hygienické požadavky

ČSN
EN 1974

51 3510

 

Food processing machinery - Slicing machines - Safety and hygiene requirements

Machines pour les produits alimentaires - Trancheurs - Prescriptions relatives à la sécurité et à ľhygiène

Nahrungsmittelmaschinen - Aufschnittschneidemaschinen - Sicherheits- und Hygieneanforderungen

Tato norma je českou verzí evropské normy EN 1974:1998. Evropská norma EN 1974:1998 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the European Standard EN 1974:1998. The European Standard EN 1974:1998 has the status of a Czech Standard.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 1999                                                                                                                                          55738
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Citované normy

EN 292-1:1991 zavedena v ČSN EN 292-1 Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady pro projektování - Část 1: Základní terminologie, metodologie (83 3001)

EN 292-2:1991 zavedena v ČSN EN 292-2 Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady pro projektování - Část 2: Technické zásady a specifikace (83 3001)

EN 292-2/A1:1995 zavedena v ČSN EN 292-2/A1 Bezpečnost strojních zařízení - Základní pojmy, všeobecné zásady pro projektování - Část 2: Technické zásady a specifikace (83 3001)

EN 294:1992 zavedena v ČSN EN 294 Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečné vzdálenosti k zabránění dosahu k nebezpečným místům horními končetinami (83 3212)

EN 349:1993 zavedena v ČSN EN 349 Bezpečnost strojních zařízení - Nejmenší mezery k zamezení stlačení částí lidského těla (83 3211)

EN 614-1:1995 zavedena v ČSN EN 614-1 Bezpečnost strojních zařízení - Ergonomické zásady pro projektování - Část 1: Terminologie a všeobecné zásady (83 3501)

EN 954-1:1996 zavedena v ČSN EN 954-1 Bezpečnost strojních zařízení - Bezpečnostní části řídicích systémů - Část 1: Všeobecné zásady pro konstrukci (83 3205)

EN 1050:1996 zavedena v ČSN EN 1050 Bezpečnost strojních zařízení - Zásady pro stanovení rizikovosti (83 3010)

EN 1088:1995 zavedena v ČSN EN 1088 Bezpečnost strojních zařízení - Blokovací zařízení spojená s ochrannými kryty - Zásady pro konstrukci a volbu (83 3315)

EN 1672-2:1997 zavedena v ČSN EN 1672-2 Potravinářské stroje - Základní pojmy - Část 2: Hygienické požadavky (51 2000)

EN 60204-1:1992 zavedena v ČSN EN 60204-1 Bezpečnost strojních zařízení - Elektrická zařízení pracovních strojů - Část 1: Všeobecné požadavky (33 2200), nahrazena EN 60204-1:1997 dosud nezavedenou

EN 60529:1991 zavedena v ČSN EN 60529 Stupně ochrany krytem (krytí - IP kód) (33 0330)

ENV 1070:1993 nezavedena, nahrazena EN 1070:1998 dosud nezavedenou

ISO 468:1982 zavedena v ČSN ISO 468 Drsnosť povrchu - Parametre, ich hodnoty a všeobecné pravidlá stanovenia špecifikácií (01 4451), zrušena duben 1998

Vypracování normy

Zpracovatel: Státní zkušebna zemědělských, potravinářských a lesnických strojů, Praha, IČO 020362, Ing. Oldřich Petr

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Čížková


Strana 3

 

EVROPSKÁ NORMA                                                                                              EN 1974
EUROPEAN STANDARD                                                                                     
Březen 1998
NORME EUROPÉENNE
EUROPÄISCHE NORM

ICS 67.260

Deskriptory: food industry equipment, cutting machine, dangerous machine, safety requirements, accident prevention, hazards, dangerous areas, hygiene conditions, safety measures, verification, information, utilization, marking

Potravinářské stroje -
Nářezové stroje -
Bezpečnostní a hygienické požadavky

Food processing machinery - Slicing machines -
Safety and hygiene requirements

 

Machines pour les produits alimentaires -Trancheurs - Prescriptions relatives à la sécurité et à ľhygiène

Nahrungsmittelmaschinen - Aufschnittschneidemaschinen - Sicherheits- und Hygieneanforderungen

Tato evropská norma byla schválena CEN 1998-02-28. Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se této evropské normě bez jakýchkoli modifikací uděluje status národní normy.

Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze vyžádat v Ústředním sekretariátu CEN nebo u každého člena CEN.

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce, přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.

Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

CEN

Evropská komise pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brussels


Strana 4

Obsah

                                                                                                                                                                                                Strana

Předmluva

5

0

Úvod

6

1

Předmět normy

6

2

Normativní odkazy

6

3

Definice a popis

7

3.1

Definice

7

3.2

Popis stroje

8

3.3

Provozní podmínky

9

4

Seznam rizik

9

4.1

Mechanická rizika

9

4.2

Elektrická rizika

9

4.3

Rizika způsobená ztrátou stability

9

4.4

Rizika způsobená zanedbáním hygienických zásad

9

4.5

Rizika způsobená zanedbáním ergonomických zásad ..

10

4.6

Rizika způsobená hlukem a vibracemi

10

5

Bezpečnostní požadavky a/nebo opatření

10

5.1

Mechanická rizika

10

5.2

Elektrická rizika

13

5.3

Stabilita

13

5.4

Hygiena

13

5.5

Ergonomie

15

5.6

Hluk a vibrace

15

6

Ověřování bezpečnostních požadavků a/nebo opatření

16

7

Informace k používání

17

7.1

Všeobecně

17

7.2

Návod k používání

17

7.3

Zaškolení obsluhy

18

7.4

Značení

18

Příloha A (normativní) Zásady provedení pro zajištění čistitelnosti nářezových strojů

19

Příloha B (informativní) Bibliografie

21

Příloha ZA (informativní) Ustanovení této evropské normy vyjadřují podstatné požadavky nebo jiná ustanovení směrnic EU

22

 


Strana 5

 

Předmluva

Tato evropská norma byla vypracována technickou komisí CEN/TC 153 „Potravinářské stroje - Bezpečnostní a hygienické specifikace“, se sekretariátem v DIN.

Tato norma byla vypracována pracovní skupinou 3 „Nářezové stroje“ CEN/TC 153.

Tato pracovní skupina se skládala ze zástupců následujících zemí: Rakouska, Dánska, Francie, Německa, Itálie, Nizozemska a Spojeného království.

Příloha A tvoří normativní součást této normy.

Této evropské normě se nejpozději do září 1998 uděluje status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu se zruší nejpozději do září 1997.

Tato evropská norma byla vypracována na základě mandátu uděleného CEN Evropskou komisí a Evropským sdružením volného obchodu a podporuje splnění podstatných požadavků směrnice (směrnic) EU.

Vztah ke směrnicím EU je uveden v informativní příloze ZA, která tvoří nedílnou součást této normy.

Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou povinny převzít tuto evropskou normu normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.


Strana 6

0 Úvod

Rozsah rizik, na která se tato norma vztahuje, je uveden v kapitole předmět normy. Kromě toho musí stroje z hlediska rizik, která nejsou v této normě uvedena, přiměřeně vyhovovat EN 292.

U potravinářských nářezových strojů, které jsou předmětem této normy, je nutný kontakt potraviny s částí kotoučového nože, aby mohlo dojít k řezání, a úplné uzavření nože je proto nemožné. Ačkoliv část nože zůstává odkrytá, je možné připravit dobrou bezpečnostní normu pro tyto stroje pečlivým zohledněním ostatních aspektů provedení. Tato norma vymezuje, co je přijatou dobrou praxí pro tyto stroje. Jelikož se jedná o potravinářské stroje, vztahují se na ně hygienické požadavky.

1 Předmět normy

1.1 Tato evropská norma stanoví bezpečnostní a hygienické požadavky na provedení a výrobu nářezových strojů, které jsou opatřeny motorem poháněným kotoučovým nožem o průměru větším než 150 mm, vratným podávacím podstavcem a které jsou přenosné. Tyto typy nářezových strojů jsou určeny pro použití v obchodech, restauracích, supermarketech, jídelnách apod.

Průmyslové nářezové stroje nejsou předmětem této normy. Běžně jsou používány v zařízeních na zpracování masa a uzenin, nejsou uvažovány jako přenosné a jsou umístěny ve stálé poloze.

Tato norma stanoví veškerá podstatná rizika u těchto strojů jak je určeno ve stanovení rizika (viz EN 1050), a která jsou stanovena v kapitole 4 této normy.

Tato norma platí, když jsou stroje používány za stanovených podmínek činnosti, které jsou definovány v 3.12 EN 292-1:1991 a uvedeny v návodu k používání (viz 7.2), včetně čištění, demontáže odstranitelných částí a výměny nože.

POZNÁMKA - Není-li stroj používán za výše uvedených podmínek, výrobce by měl jakmile je informován o takové situaci, zkontrolovat podle nové analýzy rizikovosti, zda preventivní opatření zůstávají v platnosti.

Hluk a vibrace nejsou u těchto strojů považovány za podstatná rizika.

1.2 Předmětem této normy jsou následující typy nářezových strojů:

-      nářezové stroje s horizontálním podáváním (ruční - viz obrázek 1 - nebo automatický - viz obrázek 13);

-      nářezové stroje se spádovým podáváním (ruční - viz obrázek 2 - nebo automatický).

Nářezové stroje se skládají ze základny, nože, pláště nože, ochranného krytu nože, brusky nože, nastavitelné desky (ochranná deska pro automatické nářezové stroje), držáku výrobku, vratného podstavce, posunovače výrobku a elektrických ovládacích prvků.

Nářezové stroje mohou být vybaveny:

-      upínacím zařízením;

-      zásobníkem;

-      odebíracím transportérem.

Tato norma platí pro stroje, které jsou vyrobeny po datu jejího vydání.



-- Vynechaný text --