ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.080.20                                                                                                                                     Říjen 2000

Jablka - Skladování v chladírnách

ČSN
ISO 1212

46 2904

 

Apples - Cold storage

Pommes - Entreposage réfrigéré

Äpfel - Kältelagerung

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 1212:1995. Mezinárodní norma ISO 1212:1995 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 1212:1995. The International Standard ISO 1212:1995 has the status of a Czech Standard.

 

 

 

 

 

 

(c) Český normalizační institut, 2000                                                                                                                                         59458
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Citované normy

ISO 2169:1981 zavedena v ČSN ISO 2169:1999 (46 3002) Ovoce a zelenina - Fyzikální podmínky v chladírnách - Definice a měření ( idt ISO 2169:1981)

Souvisící právní předpisy

Zákon č.110/1997Sb. o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů

Vypracování normy

Zpracovatel: Mrazírny Tipa a.s., IČO 255 13541, Marie Hozáková

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Ladislav Rychnovský, CSc.

 


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

Jablka - Skladování v chladírnách                                                                     ISO 1212
                                                                                                                                    Druhé vydání
                                                                                                                                    1995-10-01

ICS 67.080.10

Deskriptory: agricultural products, plant products, fruits, apples, food storage, cold storage, general conditios.

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Mezinárodní normy obvykle připravují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této komisi zastoupen. Práce se zúčastňují také vládní i nevládní mezinárodní organizace, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 1212 byla vypracována technickou komisí ISO/TC 34 Zemědělské potravinářské výrobky, subkomisí SC 14 Čerstvé ovoce a zelenina.

Toto druhé vydání je technickou revizí prvého vydání ISO 1212:1976, které ruší a nahrazuje.

Příloha A této mezinárodní normy je pouze informativní.

 

 


Strana 4

 

Úvod

Tato norma uvádí doporučení jen velmi všeobecné povahy. Vzhledem k různorodosti plodů, která závisí na době a místě jejich pěstování, mohou místní podmínky vést k nutnosti definovat další doporučení pro sklizeň a další fyzikální podmínky pro skladování.

Tato norma nemůže být tedy použita jednoznačně pro všechny odrůdy (kultivary) ve všech klimatických podmínkách a je na každém odborníkovi, aby rozhodl, jaké úpravy budou provedeny.

Na základě všech omezení, která jsou dána skutečností, že jablka jsou živý materiál, mohou opatření obsažená v této normě zabránit větším ztrátám při skladování a v mnoha případech prodloužit dobu skladování.


Strana 5

 

1 Předmět normy

Tato mezinárodní norma uvádí směrnici pro úspěšné skladování jablek (Malus communis L.) v chladírnách.



-- Vynechaný text --