ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.080.01                                                                                                                                   Srpen 1999

Ovoce a zelenina - Fyzikální podmínky
v chladírnách - Definice a měření

ČSN
ISO 2169

46 3002

 

Fruits and vegetables - Physical conditions in cold stores - Definitions and measurement

Fruits et légumes - Conditions physiques des locaux réfrigération - Définitions et mesurage

Obst und Geműse - Physikalishe Bedingungen im Kűhlraum

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 2169:1981. Mezinárodní norma ISO 2169:1981 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 2169:1981. The International Standard ISO 2169:1981 has the status of a Czech Standard.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 1999                                                                                                                                          56204
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Vypracování normy

Zpracovatel: Mrazírny Tipa a. s., IČO 25513541, Marie Hozáková

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jana Bártová


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

Ovoce a zelenina - Fyzikální podmínky                                                              ISO 2169
v chladírnách - Definice a měření                                                                         Druhé vydání
                                                                                                                                        1981-10-01

ICS 67.080.01

Deskriptory: agricultural products, fruits, vegetables, food storage, cold storage, temperature measurement, humidity, air conditioning

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace vládní i nevládní s nimiž ISO navázalo pracovní styk.

Návrhy mezinárodních norem, přijaté technickými komisemi, se před jejich přijetím za mezinárodní normy rozesílají členům ISO k hlasování.

Mezinárodní norma ISO 2169 byla připravena technickou komisí ISO/TC 34, Zemědělské potravinářské výrobky.

Toto druhé vydání bylo v souladu se Směrnicí pro odbornou činnost ISO, doložka 5.10.1, část 1 předloženo přímo radě ISO. Toto druhé vydání ruší a nahrazuje první vydání (ISO 2169:1974). Dokument byl schválen těmito členskými zeměmi ISO:

Austrálie                                   Indie                                         Rumunsko

Rakousko                                 Irán                                          Jihoafrická republika

Belgie                                      Izrael                                        Thajsko

Československo                        Nizozemsko                             Turecko

Egypt                                       Nový Zéland                              SSSR

Francie                                     Polsko

Maďarsko                                 Portugalsko

Pro technické důvody vyjádřila nesouhlas s dokumentem tato členská země ISO:

Velká Británie


Strana 4

Úvod

Normy, ať již vypracované nebo připravované, které se vztahují na podmínky prodloužení doby použitelnosti ovoce a zeleniny skladováním v chladírnách, uvádějí doporučení optimálních hodnot fyzikálních ukazatelů pro použití v průmyslové praxi: teploty, relativní vlhkosti, cirkulace a výměny vzduchu.

Skladovací praxe ukázala, že definice těchto fyzikálních ukazatelů musí být jasné a opakovatelné, aby se zabránilo běžným záměnám (na příklad mezi teplotou výrobku a teplotou ve skladu nebo mezi cirkulací a mírou výměny vzduchu).

Tato norma obrací pozornost na platné metody měření fyzikálních ukazatelů a pokládá za nezbytné systematicky opakovat definice těchto ukazatelů v každé normě, i když to bude mít za následek značné rozšíření textu určeného pro uživatele norem na skladování výrobků rostlinného původu.

Zároveň považuje za důležité informovat uživatele těchto norem o obtížích, které vznikají při měření těchto fyzikálních ukazatelů.

Normy pro skladování ovoce a zeleniny v chladírnách, které vycházejí z tohoto dokumentu, jsou určeny pro uživatele chladíren. Pro usnadnění jejich činnosti bylo nutné převzít v tomto textu některé definice, které nejsou přísně vědecké, ale poskytují hodnoty dostatečně přesné, a jsou snadno použitelné.


Strana 5

1 Předmět normy

Tato norma stanovuje definice fyzikálních ukazatelů, které jsou obvykle používány při průmyslovém skladování ovoce a zeleniny v chladírnách (teplota, relativní vlhkost, cirkulace vzduchu, rychlost výměny vzduchu atd.) a poskytuje potřebné informace o jejich měření.



-- Vynechaný text --