ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 67.060

Srpen 1998

Luštěniny -
Část 1: Společná ustanovení

ČSN 46 1300-1


 

 

 

Pulses - Part 1: Common regulations

Légumineuses - Partie 1: Règlements communs

Hülsenfrüchte - Teil 1: Gemeinsame Bestimmungen

 

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazují ustanovení ČSN 46 1010 z 11.1.1985, která se vztahují k luštěninám.

 

ã Český normalizační institut, 1998

Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.




43027


Strana 2

Předmluva

 

Změny proti předchozí normě

Do normy byly z původní ČSN 46 1010 převzata pouze ta ustanovení, která mají přímý vztah k luštěninám a byla upravena v souladu s platnými právními předpisy.

 

ČSN 46 1300 se společným názvem Luštěniny se skládá z těchto dalších částí:

- část 2: Hrách jedlý

- část 3: Čočka jedlá

- část 4: Fazole jedlé

- část 5: Luštěniny krmné

 

Souvisící normy

ČSN ISO 5725-2 Přesnost (správnost a shodnost) metod a výsledků měření - část 2: Základní metoda pro stanovení opakovatelnosti a reprodukovatelnosti normalizované metody měření (01 0251)

ČSN 12 6001 Sušárenství - Sušicí zařízení a sušárny - Termíny a definice

ČSN ISO 2171 Obiloviny, luštěniny a výrobky z nich - Stanovení popela (46 1019)

ČSN ISO 6639-1 Obiloviny a luštěniny - Zjišťování skrytého napadení hmyzem - Část 1: Všeobecné zásady (46 1081)

ČSN 46 7092 Metody zkoušení krmiv

ČSN ISO 1871 Zemědělské a potravinářské výrobky - Obecné pokyny pro stanovení dusíku metodou podle Kjeldahla (56 0020)

 

Vypracování normy

Zpracovatel: AGROPOL, a. s., Praha, Zemědělské normalizační středisko, Opletalova 4, 113 76 Praha 1, IČO 541788, Vojen Špírek

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Ivana Zittová

 

1 Předmět normy

 

Tato norma stanoví požadavky pro jakost, kontrolu a dodávání luštěnin.1) Neplatí pro osivo. Stanoví společné požadavky pro luštěniny, za které se považují vyluštěná celá semena těchto rostlin:

 

a) hrách (Pisum sativum L.);

b) čočka (Lens culinaris Medik.);

c) fazol (Phaseolus vulgaris L.);

d) cizrna (Cicer arietinum L.);

e) bob (Vicia faba L.);

f) peluška (Pisum sativum L. ssp. sativum convar. speciosum /Dierb./);

g) lupina bílá (Lupinus albus L.);

h) vikev huňatá (Vicia villosa Roth).

i) vikev panonská (Vicia pannonica Crantz);

j) vikev setá (Vicia sativa L.);

k) soja luštinatá (Glycine max./L./ Merr.).

 

_______________

1) Dodávky luštěnin k přímému zkrmování nebo na výrobu krmných směsí podléhají ustanovením zákona č. 91/1996 Sb., o krmivech



-- Vynechaný text --