ČESKÁ NORMA

ICS 67.080.20

Květen 1997

Jedlé houby a výrobky z hub

ČSN 46 3195


 

 

 

Edible fungi and fungus products

Champignons comestibles et produits dérivés

Speisepilze und Erzeugnisse daraus

 

Platnost od 1997-09-01.

 

V této normě jsou zapracovány údaje CODEX STAN 38-1981 General Standard for Edible Fungi and Fungus Products (Norma pro jedlé houby a výrobky z nich). Údaje souhlasné s CODEX STAN 38:1981 jsou označeny postranní čarou na levém okraji.

Články a kapitoly 2.3; 2.4; 3.1.1; 3.2.1; 3.2.2; 3.3.3.1; 3.3.4.1; 3.3.4.2; 3.3.5.1; 3.3.7.1; 3.3.8.1; 3.3.9.2; 3.3.10.1; 4; 5; 7; 8.1; 8.2 a 8.4 této normy jsou podle § 3 zákona 142/1991 Sb. o československých technických normách, ve znění zákona č.632/1992 od 1. září 1997 závazné na základě požadavku ministerstva zdravotnictví ČR. Výjimku ze závazného ustanovení této normy může na žádost povolit jen uvedený neopomenutelný účastník.

 

Předmluva

 

Souvisící normy

ČSN 56 9101 Zmrazená zelenina a houby

ČSN 56 9431 Sušené houby

ČSN 56 9434 Sterilované houby a houby se zeleninou

ČSN 75 7111 Pitná voda

 

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje ČSN 46 3195 z 18.11.1964.

 

Změny proti předchozí normě

Norma ČSN 46 3195 zapracovává CODEX STANDARD 38-1981. Poznámky uvedené pod čarou označené čísly jsou údaje uváděné v Codex Alimentarius. Odkaz na limity cizorodých látek je nahrazen požadavkem MZ ČR (viz směrnice MZ ČR č.50/1978 sb. Hygienické předpisy), odkaz na mikrobiologické požadavky podle předpisů  MZ ČR  (Výnos MZ ČR 75/1990 sb. Hygienické předpisy). ČSN 46 9135 slučuje požadavky uváděné v   ČSN 46 9135  Čerstvé  jedlé houby. Přílohy A, B, C (normativní) byly vypracovány ve spolupráci s Českou mykologickou společností.

 

Souvisící právní a jiné předpisy

Výnos Ministerstva zdravotnictví a sociálních věcí ČR - hlavního hygienika ČR č.75/1990 sb. Hygienické předpisy, o mikrobiologických požadavcích na poživatiny a jejich obaly, reg. v částce 71/1991 Sb.

Směrnice Ministerstva zdravotnictví ČSR - hlavního hygienika ČSR č.50/1978 sb. Hygienické předpisy, o cizorodých látkách v poživatinách, reg. v částce 21/1978 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

 

Ó Český normalizační institut, 1997




21420


Strana 2

Směrnice  Ministerstva  zdravotnictví  ČSR  -  hlavního  hygienika  ČSR č.  49/1978  sb.  Hygienické předpisy, o hygienických požadavcích na plasty a předměty z plastů přicházející do styku s poživatinami, reg. v částce 13/1978 Sb., ve znění pozdějších předpisů.

 

Obdobné mezinárodní, regionální a zahraniční normy

CODEX STAN 38-1981 General Standard for Edible Fungi and Fungus Products (Norma pro jedlé houby a výrobky z nich)

CODEX STAN 39-1981 Dried Edible Fungi (Sušené jedlé houby)

CAC/RCP 1-1969, Rev.2 (1985) General Principles of Food Hygiene (Všeobecné zásady hygieny potravin)

CODEX STAN 1-1985 Codex General Standard for the Labelling of Prepackaged Foods (Norma pro označování balených potravin)

(CAC/RCP 5-1971) Code of Hygienic Practice for Dehydrated Fruits and Vegetables, including Edible Fungi (Hygienické předpisy pro sušené ovoce a zeleninu včetně jedlých hub)

CAC/RCP 2-1969 Code of Hygienic Practice for Canned Fruit and Vegetable Products (Hygienické předpisy pro konzervované ovocné a zeleninové výrobky)

Code of Hygienic Practice for Deep Frozen Fruit and Vegetable Products (Hygienické předpisy pro zmrazené ovocné a zeleninové výrobky)

CAC/RM 36-1970 Determination of Drained Weight - Method I (AOAC method) (Stanovení hmotnosti odkapaného podílu)

 

Vypracování normy

Zpracovatel: Allfrost Praha a. s., IČO 49240625, Marie Hozáková, Ing. Jaroslava Paletová

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Irena Michalová


Strana 3

1   Předmět normy

 

Tato  norma  obsahuje  všeobecné  požadavky  na  všechny  jedlé  houby,  čerstvé  nebo zpracované, povolené k prodeji příslušnými institucemi v zemi prodeje s výjimkou konzervovaných pěstovaných žampionů rodu Agaricus. Odlišné požadavky na výrobky, na něž se vztahuje tato norma, mohou být stanoveny ve skupině norem pro určité výrobky nebo v jednotlivých normách určujících vlastnosti výrobků.

 



-- Vynechaný text --