ČESKÁ NORMA

MDT 633.13

Březen 1994

OBILÍ POTRAVINÁŘSKÉ
Část 7: Oves potravinářský

ČSN 46 1100-7


 

 

 

Food cereals. Food oats

Céréal alimentaire. Avoine alimentaire

Nahrungsmittel Getreidepflanze. Nahrungsmittelhafer

 

Články 3.1, 3.2, 4.1, 4.2, 5.1, 5.2 a 5.3 této normy jsou podle § 3 zákona č. 142/1991 Sb., o československých technických normách, ve znění zákona č.632/1992 Sb., závazné v rozsahu působnosti ministerstva zemědělství České republiky na základě jeho požadavku.

 

Citované normy

ČSN 46 1010 Společná ustanovení pro obiloviny, luštěniny a olejniny

ČSN 46 1011 Zkoušení obilovin, luštěnin a olejnin

 

Další souvisící normy

ČSN ISO 712 Obiloviny a výrobky z obilovin. Stanovení obsahu vody. Praktická referenční metoda (46 1014)

ČSN ISO 950 Obiloviny.Vzorkování (jako zrno)(46 1024)

ČSN 46 1200-4 Obilí krmné. Oves krmný

ČSN 56 0695 Ovesné vločky

ČSN 46 1100 Obilí potravinářské se skládá z těchto dalších částí: Část 2 Pšenice potravinářská, Část 3 Pšenice tvrdá, Část 4 Žito

 

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje ČSN 46 1211 z 12.8.1983.

 

Změny proti předchozí normě

Norma je doplněna o nový tržní druh, tzv. oves nahý (bezpluchý). Do normy byly dále doplněny některé nové znaky jakosti. Z normy byly naopak vypuštěny limitující znaky jakosti a jejich hodnoty pro nákup ovsa potravinářského od zemědělských podniků. Všechny základní hodnoty a některé znaky jakosti při dodávání jsou nyní v normě pouze doporučené a jejich závaznost bude v praxi řešena individuálně mezi prodávajícím a kupujícím.

 

Ó Český normalizační institut, 1994




16077


Strana 2

Vypracování normy

Zpracovatel: Zemědělské normalizační středisko pro rostlinné výrobky a krmné směsi Praha, IČO 40851699, L. Mizerovský d. t. a Agropol a. s. Praha, IČO 541788, Vojen Špírek

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Ivana Zittová

 

1 Předmět normy

 

Tato norma stanoví podmínky pro veškeré dodávky ovsa setého (Avena sativa L.) a ovsa nahého - bezpluchého (Avena nuda), které jsou určeny ke zpracování v potravinářském průmyslu. Neplatí pro oves krmný a pro osivo.

Za oves potravinářský se považují všechny odrůdy ovsa setého a všechny odrůdy ovsa nahého - bezpluchého. Podle výchozí odrůdy ovsa se rozlišují dva tržní druhy ovsa potravinářského:

a) oves setý,

b) oves nahý - bezpluchý.

 



-- Vynechaný text --