ČESKÁ NORMA

MDT 669.14.018.29:620.1

Říjen 1995

VÝROBKY Z OCELI SE ZLEPŠENÝMI
DEFORMAČNÍMI VLASTNOSTMI
KOLMO K POVRCHU VÝROBKU
Technické dodací podmínky

ČSN
EN 10 164

42 1001

 

 

 

Steel products with improved deformation properties perpendicular to the surface of the product - Technical delivery conditions

Aciers de construction à caractéristiques de déformation améliorées dans le sens perpendiculaire à la surface du produit - Conditions techniques de livraison

Stahlerzeugnisse mit verbesserten Verformungseigenschaften senkrecht zur Erzeugnisoberfläche - Technische Lieferbedingungen

 

Tato národní norma je identická s EN 10164:1993 a je vydána se souhlasem

CEN

Rue de Stassart 36

1050 Bruxelles

Belgium.

 

This national standard is identical with EN 10164:1993 and is published with the permission of

CEN

Rue de Stassart 36

1050 Bruxelles

Belgium.

 

Národní předmluva

 

Tato norma obsahuje národní přílohu NA.

 

Citované normy

EN 10002-1 zavedena v ČSN EN 10002-1 Kovové materiály. Zkouška tahem. Část 1: Zkouška tahem za okolní teploty (42 0310)

EN 10021 zavedena v ČSN EN 10021 Všeobecné dodací podmínky pro ocel a ocelové výrobky (42 0905)

EURONORM 160 (1985)1)   nezavedena

EURONORM 186 (1987)1)   nezavedena

 

Vypracování normy

Zpracovatel: VÍTKOVICE, a. s., 706 02 Ostrava 6, IČO 45193070, Ing. Jaromír Volný

Technická normalizační komise: TNK 62 Ocel

Pracovník Českého normalizačního institutu: Emilie Kremličková

 

_______________

1) Do doby než budou EURONORM převedeny na evropské normy mohou být používány buď tyto EURONORM nebo odpovídající národní normy (viz příloha A)

 

ã Český normalizační institut, 1995




17991


Strana 2

Prázdná strana!


Strana 3

EVROPSKÁ NORMA

EN 10164

EUROPEAN STANDARD

Červen 1993

NORME EUROPÉENNE

EUROPÄISCHE NORM


 

MDT 669.14.018.29:620.1

 

Deskriptory: Iron and steel products, hot rolled products, metal plates, wide flats, strips, metal sections, steels, quality classes, tests, delivery

 

VÝROBKY Z OCELÍ SE ZLEPŠENÝMI DEFORMAČNÍMI VLASTNOSTMI KOLMO K POVRCHU VÝROBKU

Technické dodací podmínky

 

Steel products with improved deformation properties perpendicular to the surface of the product - Technical delivery conditions

Aciers de construction à caractéristiques de déformation améliorées dans le sens perpendiculaire à la surface du produit - Conditions techniques de livraison

Stahlerzeugnisse mit verbesserten Verformungseigenschaften senkrecht zur Erzeugnisoberfläche - Technische Lieferbedingungen

 

Tato evropská norma byla organizací CEN přijata 20. 6. 1993. Členové CEN jsou povinni plnit požadavky vnitřních předpisů CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých je třeba této evropské normě bez jakýchkoliv změn dát status národní normy.

 

Aktualizované seznamy těchto národních norem s jejich bibliografickými údaji jsou na vyžádání k obdržení v Ústředním sekretariátu CEN nebo u každého člena CEN.

 

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v jakémkoliv jiném jazyku, vypracovaná členem CEN ve vlastní odpovědnosti překladem do národního jazyka a oznámená Ústřednímu sekretariátu CEN, má stejný status jako oficiální verze.

 

Členy CEN jsou národní normalizační organizace Belgie, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

 

CEN

Evropská komise pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brusel


Strana 4

Předmluva

Tato evropská norma byla vypracována komisí ECISS/TC 10 „Konstrukční oceli, normy jakosti", jejímž sekretariátem je pověřen Nizozemský normalizační institut.

 

Tato evropská norma nahrazuje normu EURONORM 164 (1983): „Ploché výrobky z oceli s předepsanými vlastnostmi ve ve směru tloušťky. Technické dodací podmínky."

 

Části předkládaného dokumentu platné pro ploché výrobky byly nejprve vydány jako EURONORM 164 Evropské společnosti pro uhlí a ocel. Při založení Evropské komise pro normalizaci železa a oceli (ECISS) a při vytvoření pracovního programu ECISS byl technický výbor 10 pověřen, aby dokument upravil pro případné vyhlášení jako evropská norma.

 

Na zasedání komise ECISS/TC 10 ve dnech 26.-27. září 1991 v Bruselu byl text odsouhlasen a doporučen pro formální hlasování v komisi CEN. Tohoto zasedání se zúčastnily následující země: Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Rakousko, Spojené království, Švédsko.

 

Tato evropská norma musí dostat status národní normy buď publikováním identického textu, nebo schválením k přímému používání do prosince 1993 s tím, že národní normy, které jsou s ní v rozporu, musí být do prosince 1993 zrušeny.

 

Podle vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou povinny tuto evropskou normu převzít následující země: Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Spojené královtsví, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Obsah

 

strana

 

 

 

Úvod

5

1

Předmět normy

5

2

Odkazy na normy

5

3

Údaje pro objednávání

5

3.1

Všeobecně

5

3.2

Doplňkové požadavky

6

4

Označování

6

5

Požadavky

6

5.1

Kontrakce

6

5.2

Zkouška ultrazvukem

6

6

Zkoušení

7

6.1

Zkušební jednotky

7

6.2

Odběr zkušebních vzorků a počet zkušebních těles

7

6.3

Odběr a příprava zkušebních těles

7

6.4

Zkušební metody a zkušební postupy

11

6.5

Opakovací zkoušky

11

6.6

Neplatnost zkoušek

11

7

Reklamace

11

8

Značení

11

9

Doplňkové požadavky

11

Příloha A - Seznam národních norem, které odpovídají citovaným normám EURONORM (informativně)

12


Strana 5

Úvod

Ocelový plech a ocelový pás, široká ocel a ocelové tvarové tyče vykazují při namáhání kolmo k povrchu (ve směru tloušťky) jiné deformační vlastnosti, než při namáhání rovnoběžně s povrchem. Tato anizotropie vlastností může způsobovat potíže u svařovaných konstrukcí, např. lamelární praskavost.

 

Vlastnosti ve směru tloušťky je možné zlepšit dodatečnými opatřeními při výrobě oceli.

 

Charakteristické veličiny pro vlastnosti ve směru tloušťky, podle této normy, jsou minimální hodnoty kontrakce při zkoušce tahem na zkušebních vzorcích, odebraných kolmo k povrchu výrobku.

 

Neexistuje bezprostřední souvislost mezi těmito hodnotami a skutečným působením konstrukčních dílů, protože nebezpečí lamelární praskavosti závisí rovněž na druhu konstrukce, na druhu svarového spoje a postupu při svařování. Minimální hodnoty kontrakce, stanovené v této normě, nemohou být proto považovány za dostačující záruku proti výskytu lamelární praskavosti.

 

Kontrakce je obecným vodítkem pro odolnost proti lamelární praskavosti, protože nebezpečí lamelárního praskání se zmenšuje s přibývající kontrakcí při zkoušce tahem na zkušebních tělesech odebraných kolmo k povrchu výrobku.

 

1   Předmět normy

Tato evropská norma stanoví požadavky na vlastnosti ocelových plechů, pásů, široké oceli a tvarových tyčí kolmo k povrchu výrobku a příslušné zkušební metody.

 

Norma může být použita jako doplněk ke všem normám pro plech, pás, širokou ocel a tvarové tyče z uklidněných ocelí, s výjimkou ocelí nerezavějících. Platí pro výrobky v tloušťkách od 15 mm do 250 mm z ocelí se stanovenou minimální hodnotou meze kluzu ReH nebo meze kluzu Rp0, 2 £ 500 N.mm-2, pro které jsou požadovány zlepšené vlastnosti kolmo k povrchu výrobku.

 

Použití této normy pro jiné tloušťky výrobků a jiné druhy ocelí je nutno zvlášť dohodnout při objednávání. Doplňkový požadavek 1.

 



-- Vynechaný text --