ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 662.76:

Schválena: 11.3.1989

JAKOST A ZKOUŠENÍ USTANOVENÍ

ČSN 38 6101


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Quality and testing of natural gas.

General provisions

 

Tato kmenová norma stanoví obecné podmínky pro vzorkování, zkoušení, kontrolu a hodnocení jakosti zemního plynu.

 

I. VŠEOBECNĚ

 

1. Podle této normy se provádí vstupní a výstupní kontrola jakosti zemního plynu na mezistátních předávacích stanicích, výstupní kontrola jakosti zemního plynu z těžby a z podzemních zásobníků, dodávaného do systému dálkových plynovodů a kontrola jakosti v uzlových bodech plynovodní sítě.

 

2. Rozsah a četnost kontroly jakosti pro určené kontrolní body plynovodní sítě (uzlové body) stanoví plynárenská organizace.

 

3. Zemní plyn se zkouší v předávacích stanicích, v laboratoři dodavatele, popřípadě i v místě plnění dodávky podle norem a postupů uvedených v tabulce nebo podleTechnických podmínek o přepravě".

 

4. Za směrodatná se považují stanovení prováděná i jinými metodami nebo za použití automatických přístrojů s prokazatelně stejnou nebo vyšší přesností, než je předepsáno v příslušné ČSN.

 

II. TECHNICKÉ A PŘEDÁVACÍ PODMÍNKY

 

5. Dodávkou se rozumí objemové množství zemního plynu dodané během 24 hodin, obvykle od 6,00 h do 6,00 h následujícího dne, nebo za jiný dohodnutý časový úsek.

 

6. Pro stanovení znaků jakosti a rozbory se zemní plyn vzorkuje v místě plnění dodávky (předávací místo) podle ČSN 38 5561.



Účinnost od:
1.2.1990

27226



-- Vynechaný text --