ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 628.972

Schválena: 10.1.1986

UMĚLÉ OSVĚTLENÍ VNITŘNÍCH PROSTORŮ

ČSN 36 0450


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Electric Interior Lighting

 

Tato norma platí pro umělé osvětlování vnitřních prostorů staveb. Spolu s doplňujícími ustanoveními přidružených norem je podkladem pro navrhování, udržování, provoz a kontrolu umělého osvětlení.

Norma platí pro umělé osvětlení, pro které byly projektové práce zahájeny po datu účinnosti této a příslušné přidružené normy. Projektová dokumentace rozpracovaná a nerealizovaná před tímto datem nabytí účinnosti musí být upravena tak, aby splňovala požadavky kmenové i příslušné přidružené normy.

 

1. NÁZVOSLOVÍ

 

1.1. Světelné veličiny, jednotky a základní pojmy - viz ČSN 36 0000.

 

1.2. Vnitřní prostor (místnost) - stavebními konstrukcemi ohraničený prostor, ve kterém se vykonává zraková činnost (výrobní hala, kancelář, kuchyně apod.).

 

1.3. Místo (zrakového) úkolu - místo, kde se nachází hlavní předměty zrakové činnosti.

 

Poznámka: Místem zrakového úkolu může být např. část pracovní plochy, pracovní plocha, pracovní místo, část místnosti, popř. celá místnost.

 

1.4. Kontrolní místo - místo na srovnávací rovině, ve kterém se zjišťují hodnoty osvětlení.

 

1.5. Zraková obtížnost - charakteristika zrakového úkolu, která se vyjadřuje poměrnou velikostí kritického detailu a kontrastem jasu (popř. barev) detailu a jeho bezprostředního okolí.

 

1.6. Zraková náročnost - hodnotí se relativními časovými nároky na čistě zrakový úkon. Závisí na poměru časů potřebných k čistě zrakovému a celkovému úkonu.



Účinnost od:
1.1.1987

23936



-- Vynechaný text --