ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 621.3.004.2:614.8

06.04.1989

Elektrotechnické předpisy
BEZPEČNOSTNÍ PŘEDPISY PRO ELEKTRICKÁ
ZAŘÍZENÍ URČENÁ K UŽÍVÁNÍ OSOBAMI
BEZ ELEKTROTECHNICKÉ KVALIFIKACE

ČSN 33 1310


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Electric regulations. Safety regulations for electrical equipment intended to be used by persons without any electrotechnical qualification

 

Tato norma platí pro elektrická zařízení, která mohou obsluhovat osoby bez elektrotechnické kvalifikace (dále laici) a stanovuje požadavky na obsah průvodní technické dokumentace pro užívání těchto zařízení. Předepisuje bezpečnostní opatření pro zacházení s těmito zařízeními, která musí být obsahem dokumentace. Požadavky této normy se netýkají dokumentace vyžadované pro navrhování, provádění a rekonstrukci vnitřních elektrických rozvodů podle ČSN 33 2130. Požadavky stanovené touto normou jsou minimální.

 

1 VŠEOBECNÁ USTANOVENÍ

 

1.1 Zařízení, s nimiž přicházejí do styku nebo do jejich blízkosti laici, musí být provedena tak, aby jejich obsluha nebo práce s nimi, anebo jiná činnost nevyžadovala odborné znalosti nebo kvalifikaci v elektrotechnice. K jejich bezpečné obsluze a používání musí být provedena alespoň opatření podle této normy. Podrobnosti stanoví příslušné předmětové normy pro jednotlivá elektrická zařízení.

 

1.2 Elektrická zařízení určená k užívání laiky musí být napájena ze zdroje malého nebo nízkého napětí. Stupeň krytí musí odpovídat způsobu použití, ale nesmí být menší než IP 2X. Výjimku z tohoto požadavku tvoří objímky svítidel a závitové pojistky, které při výměně vyměnitelných částí nemají ochranu před úmyslným dotykem.



Účinnost od:
01.02.1990

23345



-- Vynechaný text --