ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 625.282.06

Schválena: 5.4.1991

Kolejová vozidla železniční
VNĚJŠÍ OSVĚTLENÍ HNACÍCH VOZIDEL

ČSN 28 7203

JK 348

 

 

 

External lighting of rail traction vehicles

 

Tato norma určuje základní technické požadavky a uspořádání světlometů a návěstních svítidel na hnacích a řídicích železničních kolejových vozidlech (dále jen vozidlech).

Norma neplatí pro vozidla, která nemají povolenou přechodnost na celostátní dráhy (tramvaje, metra, průmyslová, důlní apod.).

 

I. NÁZVOSLOVÍ

 

1. Základní názvy - viz ČSN 36 0000, ČSN 36 0500.

 

II. TECHNICKÉ POŽADAVKY

 

Světlomety

2. Každé vozidlo musí být na obou čelech vybaveno jedním světlometem vyzařujícím bílé světlo. Pro dosažení potřebného světelného toku může být světlomet sestaven z více světelných zdrojů (světlometů) umístěných pod jedním krytem, přičemž vzdálenost mezi jednotlivými světelnými zdroji musí být co nejmenší.

Vozidla s jednou čelní kabinou strojvedoucího, trvale provozovaná v ucelených jednotkách, musí být vybavena světlometem pouze na čele s kabinou.

 

3. Světlomet musí být umístěn v podélné rovině souměrnosti vozidla a to tak, aby nejnižší bod jeho výstupní plochy byl nad spojnicí nejvyšších bodů výstupních ploch návěstních svítidel.

 

4. Světlomet musí být trvale zaměřen směrem před vozidlo. Jeho upevnění na vozidle musí umožňovat přesné seřízení.

 

5. Elektrické zapojení světlometu musí umožňovat dvoustupňovou regulaci světelného toku (plný - tlumený) ze stanoviště strojvedoucího. Při tlumeném světelném toku nesmí světlomet oslňovat.


Nahrazuje ČSN 28 7203
z 3.4.1974

Účinnost od:
1.3.1992

23164



-- Vynechaný text --