ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 69.057.6

31.10.1984

POHYBLIVÉ PRACOVNÍ PLOŠINY
Výpočet, konstrukce a výroba

ČSN 27 5003

JK 471

 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Mobile work platforms. Calculation, construction and production

 

Tato norma platí pro výpočet, konstrukci a výrobu pohyblivých (tj. zdvihacích nebo otočných a zdvihacích) pracovních plošin (dále jen pracovní plošiny), používaných pro montážní, kontrolní, údržbářské práce apod., s pohonem motorickým i lidskou silou, platí i pro výrobky dovážené.

Norma neplatí pro pracovní plošiny používané v organizacích podléhajících hornímu zákonu x), není závazná pro zařízení konstruovaná pro speciální použití (např. pro výstavbu vysokých komínů, vyzdívky pecí apod.).

Pracovní plošiny, jejichž technická dokumentace byla schválena před účinností normy a která nesplňuje její požadavky, nesmějí být vyráběny.

Pracovní plošiny vyrobené a uvedené do provozu před účinností této normy, i když nesplňují její požadavky, je možno používat v provedení podle dříve schválené technické dokumentace i po účinnosti této normy za podmínek projednaných s příslušným dozorčím orgánem - viz čl. 32, požadavky na materiál nosné konstrukce a závěsných lan musí však být dodrženy.

Výjimky z této normy povolují v rámci své působnosti organizace vykonávající státní odborný technický dozor nad těmito zařízeními - viz čl. 32.

 

I. Názvosloví

 

1. Pohyblivá pracovní plošina - zařízení, které vytváří dočasné pracoviště přestavitelné ve svislém směru, v rovině nebo v prostoru, používané např. pro montážní, kontrolní, údržbářské nebo opravářské práce.  Z hlediska změny svého umístění může být stabilní, přemístitelná nebo pojízdná. Příklady druhů plošin jsou na obr. 1 až 11 v příloze.

 

_______________

x) Zákon č. 41/1975 Sb.


ČSN 27 5003
z 8.5.1973

Účinnost od:
1.1.1986

32710



-- Vynechaný text --