ČESKÁ NORMA

11.060.20

Březen 1997

Stomatologie - Tvrdost zubních kartáčků

ČSN EN 28627


23 3011

 

 

 

Dentistry - Stiffness of tufted area of tooth-brushes

Art dentaire - Dureté de la surface garnie des brosses a dents'

Zahnheilkunde - Härte des Burstenbereiches bei Zahnbürsten

 

Tato národní norma je identická s EN 28627:1990, včetně opravy AC1 a je vydána se souhlasem CEN, rue de Stassart 36, B-1050 Brussels

 

This national standard is identical with EN 28627:1990, including corrigendum AC1 and is published with the permission of CEN, rue de Stassart 36, B-1050 Brussels

 

Národní předmluva

 

V textu normy byly provedeny opravy podle EN 28627:1990 AC1. Jednotlivé opravy nejsou v textu vyznačeny, neboť se týkají pouze úpravy těch částí textu, kde je uveden text „návrh normy" a mění se na text „norma".

 

Souvisící ČSN

 

ČSN 23 3010 Zubní kartáčky

 

Vypracování normy

 

Zpracovatel: Státní zkušební ústav lehkého průmyslu, České Budějovice, SZ 246, IČO 150487, Karel Štěch

 

Technická normalizační komise: TNK 81 Zdravotnická technika

 

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Krista Komrsková

 

© Český normalizační institut, 1997




21720


Strana 2

 


Strana 3

EVROPSKÁ NORMA

EUROPEAN STANDARD

NORME EUROPÉENNE

EUROPÄISCHE NORM

EN 28627


 

Únor 1990

 

MDT  615.47:616.314:867.972.2:539.531:620.174

 

Deskriptory: Dentistry, tooth-brushes, classification, hardness, tests, marking

 

Stomatologie - Tvrdost zubních kartáčků (ISO 8627:1987)

 

Dentristry - Stiffness of tufted area of tooth-brushes (ISO 8627:1987)

 

Art dentaire - Dureté de la surface garnie des brosses a dents' (ISO 8627: 1987)

 

Zahnheilkunde - Härte  des Bürstenbereiches bei Zahnbürsten (ISO 8627: l987)

 

Tato evropská norma byla schválena 1989-12-20 a je identická s normou ISO. Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se této evropské normě bez jakýchkoliv úprav uděluje status národní normy.

 

Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze na vyžádat v Ústředním sekretariátu CEN nebo u každého člena CEN.

 

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce, přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou tento člen odpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.

 

Členy CEN  jsou národní normalizační organizace Belgie, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

 

CEN

Evropská komise pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B-1050 Brussels


Strana 4

Předmluva

 

Tato evropská norma byla převzata technickou komisí CEN/TC 55 „Dentální výrobky" jako dokument, vzniklý v mezinárodní organizaci pro normalizaci ISO.

Obsah této evropské normy je identický s mezinárodní normou ISO 8627 z roku 1987.

Na základě kladného výsledku hlasování v technickém výboru CEN byl tento návrh 1989-12-20 ratifikován jako evropská norma.

 

V  souladu s Vnitřními předpisy CEN/CENELEC jsou následující země povinny zavést tuto evropskou normu: Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Island, Itálie, Lucembursko, Německo, Nizozemsko, Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Spojené Království, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

 

0 Úvod

 

Tvrdost zubních kartáčků, stanovená na základě kompromisu mezi postupy BSI-metody a francouzsko-norských metod, byla původně rozdělena do pěti kategorií. Výsledkem společných zkoušek různých zkušeben prováděných později byla dohoda, snížit počet stupňů tvrdosti na tři.

Předložená norma stanovuje zkušební postup, podle kterého se určuje tvrdost osazení zubních kartáčků a metodu, která rozděluje tímto způsobem naměřenou tvrdost na tři stupně tvrdosti:

 

- měkké

 

- střední

 

- tvrdé

 

Toto rozdělení tvrdosti umožní spotřebiteli vybrat si kartáček ve vhodné tvrdosti pro jeho chrup. Je proto nutné, aby všichni výrobci stanovovali naměřenou tvrdost stejným způsobem. Spotřebitel si potom může vybrat zubní kartáček s požadovanou tvrdostí bez ohledu na značku výrobce nebo zemi původu.

V současné době dochází ke značným rozdílům mezi stejnými stupni tvrdosti, udávanými od různých výrobců.

Tento stav byl při zpracování této mezinárodní normy vzat v úvahu s tím, že je přípustné pro určité období překrývaní těchto stupňů tvrdosti, a že stávající norma bude během pěti let přepracována. Stávající stupně tvrdosti budou nahrazeny hodnotami, které jsou uvedeny v poznámce kapitoly 6.

 

1 Předmět normy

 

Tato norma stanovuje zkušební postup a schéma tvrdosti pro osazení ručních klasických zubních kartáčků a obsahuje další informace, definice a údaje o zkušebních přístrojích.

 



-- Vynechaný text --