ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 621.9.06-185-589

Schválena: 17.4.1991

Obrábějí stroje
OTÁČKY A POSUVY
Jmenovité a mezní hodnoty

ČSN 20 0006


 

 

 

Machine tools.

Speeds and feeds

 

V této normě jsou zapracovány údaje z ISO 229:1973 Obráběcí stroje - otáčky a posuvy, první vydání. Souhlasné s ISO 229 jsou tabulky jmenovitých a mezních hodnot, uvedené v mm a vzorce pro výpočet skutečných hodnot. Norma ISO obsahuje též hodnoty v anglických palcích.

Tato norma platí pro všechny druhy obráběcích strojů na kovy se stupňovitou změnou otáček (koncepce s převodovou skříní a asynchronním elektromotorem) a stanoví řadu jmenovitých a mezních hodnot otáček a posuvů jejich pracovních orgánů (výstupních členů).

Norma neplatí v těch případech, kdy použití uvedených řad by bylo technicky neodůvodněné (např. u strojů s plynulou změnou otáček a posuvů nebo pro řezání závitů apod.).

 

Tato norma není závazná podle § 3 zákona č. 96/1964 Sb., o technické normalizaci.

 

A. OTÁČKY

 

I. NÁZVOSLOVÍ

 

Otáčky (frekvence otáčení) - počet otáček za jednotku času.

 

Jmenovité otáčky výstupního členu - počet otáček plně zatíženého výstupního členu za 1 minutu, zvolený ze základní řady normálních volených čísel R 20 (tab. 1). Je to hodnota (nebo rozsah hodnot) vyznačená na štítku stroje a užívaná pro výpočet strojních časů.

 

Mezní otáčky výstupního členu - dva krajní dovolené počty otáček (horní a dolní mezní otáčky), vztažené k jmenovitým otáčkám. Mezi nimi musí být skutečné otáčky.

 

Skutečné otáčky výstupního členu - počet otáček zatíženého výstupního členu za minutu, určený přepočtem ze změřených otáček nezatíženého členu.

 

Převodová úchylka - algebraický rozdíl mezi jmenovitými a skutečnými otáčkami výstupního členu, způsobený nedodržením převodových poměrů.

 

Mezní převodová úchylka - algebraický rozdíl mezi mezními a jmenovitými otáčkami výstupního členu. Rozlišuje se horní a dolní.

 

Převodový poměr i - poměr otáček hnacího kola n1 k otáčkám hnaného kola n2:

 

    n1

i =---

    n2

 

Převodové číslo p - převrácená hodnota převodového poměru:

 

    1     n2

p =--- = ---

    i     n1


Nahrazuje ČSN 20 0006
z 13.1.1962 a ČSN 20 0007 ze 4.1.1962

Účinnost od:
1.10.1992

25341



-- Vynechaný text --