ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 11.040.70                                                                                                                                   Srpen 2002

Kontaktní čočky a prostředky
pro ošetřování kontaktních čoček -
Slovník -
Část 2: Prostředky pro ošetřování
kontaktních čoček

ČSN
EN ISO 8320-2

19 5200

                                                                                                  idt ISO 8320-2:2001

Contact lenses and contact lens care products - Vocabulary - Part 2: Contact lens care products

Lentilles de contact et produits d'entretien des lentilles de contact - Vocabulaire - Partie 2: Produits d'entretien des lentilles de contact

Kontaktlinsen und- Kontaktlinsenpflegemittel - Vokabular - Teil 2: Kontaktlinsenpflegemittel

Tato norma je českou verzí evropské normy EN ISO 8320-2:2001. Evropská norma EN ISO 8320-2:2001 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the European Standard EN ISO 8320-2:2001. The European Standard EN ISO 8320-2:2001:1999 has the status of a Czech Standard.

 

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 2002                                                                                                                                          64507
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Tato norma ČSN EN ISO 8320-2 (19 5200) zavádí EN ISO 8320-2:2001. Vydání první části této evropské normy EN ISO 8320-1 je ještě ve fázi přípravy. Po jejím vydání a zavedení jako ČSN obě tyto části společně nahradí normu ČSN EN ISO 8320:1998 (19 5200), která do té doby zůstává v platnosti.

Vypracování normy

Zpracovatel: VELNOR spol. s r.o., Brno, IČO 44016174, Ing. Eva Velešíková

Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Vladimír Skuček


Strana 3

EVROPSKÁ NORMA                                                                                         EN ISO 8320-2
EUROPEAN STANDARD                                                                                 Duben 2001
NORME EUROPÉENNE
EUROPÄISCHE NORM

ICS 11.040.70

Kontaktní čočky a prostředky pro ošetřování kontaktních čoček - Slovník -
Část 2: Prostředky pro ošetřování kontaktních čoček
(ISO 8320-2:2001)

Contact lenses and contact lens care products - Vocabulary -
Part 2: Contact lens care products
(ISO 8320-2:2001)

 

Lentilles de contact et produits d'entretien
des lentilles de contact - Vocabulaire -
Partie 2: Produits d'entretien des lentilles de contact
(ISO 8320-2:2001)

Kontaktlinsen und- Kontaktlinsenpflegemittel -

Vokabular -
Teil 2: Kontaktlinsenpflegemittel
(ISO 8320-2:2001)

Tato evropská norma byla schválena CEN 2001-04-15.

Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se musí této evropské normě bez jakýchkoliv modifikací dát status národní normy. Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze obdržet na vyžádání v Řídicím centru nebo u kteréhokoliv člena CEN.

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Řídicímu centru, má stejný status jako oficiální verze.

Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

 

CEN

Evropský výbor pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Řídicí centrum CEN: rue de Stassart 36, B-1050 Brusel

© 2001 CEN     Veškerá práva pro využití v jakékoli formě a v jakémkoli                             Ref. č. EN 8320-2:2001 E
množství jsou vyhrazena národním členům CEN.


Strana 4

Předmluva

Text mezinárodní normy ISO 8320-2:2001 vypracovala technická komise ISO TC/172 „Optika a optické přístroje“ ve spolupráci s technickou komisí CEN TC/170 „Oční optika“, jejíž sekretariát vede DIN.

Této evropské normě je nutno nejpozději do října 2001 dát status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu, je nutno zrušit nejpozději do října 2001.

Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou tuto evropskou normu povinny zavést národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

POZNÁMKA Z CMC: Předmluva může být změněna při přijetí německé verze. Schválená nebo změněná předmluva, případně normativní příloha ZA s odkazy na mezinárodní publikace s jejich příslušnými evropskými publikacemi, bude dána do oběhu spolu s německou verzí.

Oznámení o schválení

Text mezinárodní normy ISO 8320-2:2001 byl schválen CEN jako evropská norma bez jakýchkoliv modifikací.

 


Strana 5

Obsah

Strana

Úvod................................................................................................................................................................................................... 6

1 Předmět normy............................................................................................................................................................................. 7

2 Všeobecně..................................................................................................................................................................................... 7

3 Termíny a definice........................................................................................................................................................................ 8

Literatura.......................................................................................................................................................................................... 18

 


Strana 6

Úvod

ISO 8320 je praktický zdroj doporučení pro všechny, kteří se zajímají o slovník a zkratky týkající se kontaktních čoček a prostředků pro ošetřování kontaktních čoček. Nelze ji považovat za překlad veškerých termínů, definic a symbolů, které se mohou u kontaktních čoček a prostředků pro jejich ošetřování shodovat. Obsah ISO 8320 se omezuje spíše na důležité termíny, definice, symboly a zkratky, které se týkají kontaktních čoček a prostředků pro jejich ošetřování, které jsou definovány nebo používány v jiných mezinárodních normách.

ISO 8320 nebyla zpracována pro zákonné účely, také všechny z obsažených termínů, definic a symbolů nebyly všeobecně akceptovány. V některých zemích podléhají kontaktní čočky a prostředky pro jejich ošetřování již dlouhou dobu zákonně stanoveným pravidlům. Příslušné národní zákony a předpisy používají možná termíny, symboly a zkratky, které se liší od určených v ISO 8320. V případě odchylek platí pro výrobky, které jsou v příslušné zemi prezentovány, termíny, definice, symboly a zkratky národních zákonů a předpisů místo ISO 8320. Doufejme, že použití ISO 8320 výrobci, optiky kontaktních čoček a uživateli povede k vzájemnému uznání a shodě termínů a symbolů označujících kontaktní čočky a prostředky pro jejich ošetřování. Do okamžiku, ve kterém bude toto dosaženo, by se měli výrobci stále seznamovat s terminologií národních zákonů a předpisů té země, ve které by chtěli prodávat svoje kontaktní čočky a nebo prostředky pro ošetřování kontaktních čoček.


Strana 7

1 Předmět normy

Tato část ISO 8320 stanovuje termíny pro prostředky pro ošetřování kontaktních čoček.

Termíny pro kontaktní čočky jsou stanoveny v ISO 8320-1.

Obsahuje seznam termínů ISO a jejich definic a případně mezinárodní symboly nebo zkratky, existující pro určité termíny.

Tato část ISO 8320 není určena k tomu, aby obsáhla veškeré z důležitých termínů, definic, symbolů a zkratek, týkajících se prostředků pro ošetřování kontaktních čoček. Má spíše znázornit praktický zdroj doporučení pro shrnutí a reprodukované obsahy z jiných mezinárodních norem, týkajících se výroby, označení a prezentace prostředků pro ošetřování kontaktních čoček.



-- Vynechaný text --