ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 621.646:001.4

17.4.1991

AUTOMATICKÉ RYCHLOUZAVÍRACÍ VENTILY,
ŠOUPÁTKA A KLAPKY V PROTIVÝBUCHOVÉM
PROVEDENÍ. METODY ZKOUŠEK

ČSN 13 6662


 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Explosion-proof quick-acting valve, gate valve and flap valve. Tests

 

Tato norma platí pro zkoušení automatických, rychlouzavíracích šoupátek, ventilů a klapek v protivýbuchovém provedení (dále jen armatura s příslušenstvím), které musí zabránit přenosu výbuchu potrubím, ve kterém je prostředí s nebezpečím výbuchu průmyslových prachů.

 

Norma platí i pro dovážená zařízení.

 

1 NÁZVOSLOVÍ

 

Dále uvedené názvosloví doplňuje názvosloví ČSN 13 0010 a ČSN 13 3000.

 

1.1 Automatické rychlouzavírací šoupátko (ventil, klapka) v protivýbuchovém provedení - armatura s příslušenstvím jejíř uzavírací orgán uzavírá na základě impulsu vyslaného od detektoru výbuchu, zařazeného před armaturou. Rychlost pohybu uzavíracího orgánu musí být taková, aby bylo zaručeno jeho úplné uzavření dříve, než čelo plamene nebo tlaková vlna výbuchu k tomuto dorazí. Konstrukce armatury musí zaručovat, že v uzavřeném stavu tato odolá tlakovým účinkům výbuchu a zabrání přenesení výbuchu za armaturu.

 

1.2 Příslušenství armatury - zařízení, které sleduje a vyhodnocuje změny, které nastanou při výbuchu v potrubí. Součástí příslušenství armatury jsou detektory výbuchu a řídicí jednotka.

 

1.3 Řídicí jednotka - zařízení, které automaticky vyhodnocuje vstupní informace od detektorů výbuchu a ostatních čidel sledovaných provozních zařízení podle technické dokumentace a na základě vyhodnocení těchto informací uvede v činnost buď pouze signalizaci nebo signalizaci a současně vyšle impuls k uzavření armatury.



Účinnost od:
1.3.1992

25147



-- Vynechaný text --