ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 621.43-714

Schválena: 22.6.1987

PÍSTOVÉ SPALOVACÍ MOTORY
Chladiče voda-olej a voda-voda

ČSN 09 7712

JK 482

 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Reciprocating internal combustion engines. Oil and water coolers

 

Tato norma je překladem ST SEV 5332-85 Chladiče voda-olej a voda-voda pístových spalovacích motorů. Do normy je doplněno doplňující ustanovení v čl. 1.1. a 5.4, označené „Čs. doplněk" a uvedeno označení veličin podle čs. norem.

Ve smluvně  právních vztazích při hospodářské a vědeckotechnické  spolupráci mezi státy, které normu RVHP schválily, se používá (v odvolávkách ve smluvních dokumentech) přímo norma RVHP.

Tato norma  platí pro rekuperační chladiče voda-olej a voda-voda pístových spalovacích motorů průmyslových, lodních a dráhových, se svazkem  trubek v plášti.

Tato norma neplatí pro chladiče motorů určených k pohonu automobilů, traktorů, zemědělských strojů, letadel a motocyklů a pro chladiče motorů vyráběných v licenci.

 

1. TYPY A HLAVNÍ PARAMETRY

 

1.1. Stanoví se tyto typy chladičů voda-olej a voda-voda:

1 - s chladicím článkem z kruhových hladkých trubek,

2 - s chladicím článkem z kruhových trubek, opatřených spirálovitě vinutými žebry z pasu, prstencovými žebry nebo společnými lamelami (používají se jen pro chladiče oleje),

3 - s chladicím článkem z plochých trubek, opatřených rozviřujícími vložkami nebo  profilovými výlisky, přičemž v trubkách protéká olej nebo ochlazovaná voda.



Účinnost od:
1.1.1989

24868



-- Vynechaný text --