ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 532.528:621.224+621.65

Schválena: 26.10.1990

VYHODNOCOVÁNÍ KAVITAČNÍHO OPOTŘEBENÍ
VODNÍCH TURBÍN, AKUMULAČNÍCH ČERPADEL
A ČERPADLOVÝCH TURBÍN

ČSN 08 5015


 

 

ČSN 08 5015 (eqv IEC 609-1978)

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Cavitation pitting evaluation in hydraulic turbines, storage pumps and pump-turbines

 

Tato norma je překladem mezinárodní normy IEC 609 „Vyhodnocování kavitačního opotřebení vodních turbín, akumulačních čerpadel a čerpadlových turbín" - první vydání 1978. Do normy je doplněno doplňující ustanovení v čl. 4, 5.3. a 11, označené jako „čs. doplněk".

 

I. VŠEOBECNĚ

 

1 Úvod

 

Záruky za kavitační opotřebení u vodních turbín, akumulačních čerpadel a čerpadlových turbín se zcela odlišují od ostatních záruk, uváděných ve smlouvě, které představují přirozené charakteristiky stroje, jako je účinnost. Velikost kavitačního opotřebení závisí v podstatě na čtyřech činitelích:

a) typu a konstrukci stroje

b) materiálu a stavu povrchu částí vystavených kavitaci

c) výškové poloze v elektrárně, tj. na hodnotě sinstalovaneho

d) provozní době a provozních podmínkách.

Body a), b) určující stroj a body c), d) jsou závislé na uspořádání elektrárny a jejím provozu. Proto může být dána záruka za kavitační opotřebení pouze po vzájemné dohodě mezi zákazníkem a výrobcem při plánování elektrárny nebo při projednávání kontraktu.

Projednávání záruk může být uskutečněno dvěma způsoby: buď je dána výšková poloha stroje (a tudíž i hodnota sinstalovane) a velikost kavitačního opotřebení může být dohodnuta s ohledem na velikost turbíny, otáčky, materiál, kvalitu povrchu, provoz atd. (viz obr. 1a a 1b), nebo velikost kavitačního opotřebení je omezena a musí být dohodnuta poloha stroje (viz obr. 1a, 1c).



Účinnost od:
1.10.1991

24847



-- Vynechaný text --