|
ICS 97.040.20 Únor 2007
Spotřebiče na plynná paliva pro provozy |
ČSN 06 1901 |
Gas heated catering equipment - Part 2-2: Specific requirements - Ovens
Appareils de cuisson professionnelle utilisant les combustibles gazeux - Partie 2-2: Exigences particulières - Fours
Großküchengeräte für gasförmige Brennstoffe - Teil 2-2: Spezifische Anforderungen - Backöfen
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 203-2-2:2006. Překlad byl zajištěn Českým normalizačním institutem. Má stejný status jako oficiální verze.
This standard is the Czech version of the European Standard EN 203-2-2:2006. It was translated by Czech Standards Institute. It has the same status as the official version.
© Český normalizační institut, 2007 Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu. | 77592 |
Národní předmluva
Norma ČSN EN 203-2:1996 (06 1901) bude nahrazena souborem norem ČSN EN 203-2-1 až ČSN EN 203-2-11.
Změny proti předchozí normě
Tato norma doplňuje a upravuje příslušné články EN 203-1:2005 a spolu s ostatními částmi EN 203-2-2 nahrazuje EN 203-2:1995.
Informace o citovaných normativních dokumentech
EN 203-1:2005 zavedena v ČSN EN 203-1:2006 (06 1901) Spotřebiče na plynná paliva pro provozy společného stravování - Část 1: Všeobecné požadavky na bezpečnost
EN 60335-1:2002 zavedena v ČSN EN 60335-1:2003 ed. 2 (36 1045) Elektrické spotřebiče pro domácnost a podobné účely - Bezpečnost - Část 1: Všeobecné požadavky
Citované předpisy
Směrnice Rady 90/396/EEC z 1990-06-29, o sbližování právních předpisů členských států týkajících se spotřebičů plynných paliv. V České republice je tato směrnice zavedena nařízením vlády č. 22/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na spotřebiče plynných paliv, v platném znění.
Vypracování normy
Zpracovatel: REMEŠ BRNO, IČ 15557448, Petr Remeš, Ivana Petrašová
Technická normalizační komise: TNK 26 Spotřebiče na pevná, kapalná a plynná paliva
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jiří Hušák
EVROPSKÁ NORMA
EN 203-2-2 |
ICS 97.040.20 Nahrazuje EN 203-2:1995
Spotřebiče na plynná paliva pro provozy společného stravování - Gas heated catering equipment - |
|
Appareils de cuisson professionnelle utilisant les |
Großküchengeräte für gasförmige |
Tato evropská norma byla schválena CEN 2006-05-24.
Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se musí této evropské normě bez jakýchkoli modifikací dát status národní normy. Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze obdržet na vyžádání v Řídicím centru nebo u kteréhokoli člena CEN.
Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Řídicímu centru, má stejný status jako oficiální verze.
Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Kypru, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Rumunska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
CEN Evropský výbor pro normalizaci European Committee for Standardization Comité Européen de Normalisation Europäisches Komitee für Normung Řídicí centrum: rue de Stassart 36, B-1050 Brusel © 2006 CEN Veškerá
práva pro využití v jakékoli formě a jakýmikoli prostředky Ref. č. EN 203-2-2:2006 E |
Obsah
Strana
1 Předmět normy.............................................................................................................................................................. 6
2 Citované normativní dokumenty................................................................................................................................. 6
6.3.101 Provozní postup............................................................................................................................................................. 8
6.3.102 Omezovač proti přehřátí pro pečicí prostor.............................................................................................................. 8
6.7 Úroveň spalování.......................................................................................................................................................... 9
6.8.1 Stabilita a mechanická bezpečnost.......................................................................................................................... 9
6.8.101 Uzavírací zařízení pro kombinované pečicí trouby s přímým ohřevem............................................................... 9
6.10 Hospodárné využití energie........................................................................................................................................ 9
6.10.101 Pečicí trouby, vyjma pekařských pecí........................................................................................................................ 9
6.10.102 Pekařské pece.............................................................................................................................................................. 9
7.4.101 Provozní postup........................................................................................................................................................... 10
7.4.102 Mezní hodnota přehřátí v pečicím prostoru............................................................................................................ 10
7.6.101 Úroveň spalování (kombinované pečicí trouby s přímým ohřevem)................................................................. 10
7.8.1 Stabilita a mechanická bezpečnost......................................................................................................................... 10
7.8.101 Bezpečnost při otevírání dvířek................................................................................................................................. 10
7.8.102 Odpojovací zařízení u kombinovaných pečicích trub s přímým ohřevem......................................................... 11
7.101 Hospodárné využití energie u pečicích trub vyjma pekařských pecí.................................................................. 11
7.102 Hospodárné využití energie u pekařských pecí..................................................................................................... 11
7.103 Přepočet tepelných ztrát............................................................................................................................................. 11
9.3.2 Návody k obsluze a údržbě........................................................................................................................................ 12
9.3.3 Návody k montáži a nastavení.................................................................................................................................. 12
Příloha ZA (informativní) Ustanovení této evropské normy EN 203-2-2 vyjadřující základní požadavky
nebo jiná ustanovení směrnic EU........................................................................................................................... 13
Bibliografie...................................................................................................................................................................................... 15
Předmluva
Tento dokument (EN 203-2-2:2006) byl vypracován technickou komisí CEN/TC 106 „Plynové spotřebiče pro velké kuchyně“, jejíž sekretariát zajišťuje AFNOR.
Této evropské normě je nutno nejpozději do prosince 2006 dát status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu, je nutno zrušit nejpozději do prosince 2008.
Tento dokument byl vypracován na základě mandátu uděleného CEN Evropskou komisí a Evropským sdružením volného obchodu a podporuje splnění podstatných požadavků směrnice (směrnic) EU.
Vztah ke směrnici (směrnicím) EU je uveden v informativní příloze ZA, která je nedílnou součástí tohoto dokumentu.
Tento dokument nahrazuje EN 203-2:1995.
Tato evropská norma stanoví požadavky na bezpečnost a hospodárné využití energie a příslušné zkušební metody pro pečicí trouby s ohřevem horkým vzduchem (s přirozenou konvekcí), pro pečicí trouby s ohřevem horkým vzduchem s nucenou konvekcí, pečicí trouby s kombinovaným ohřevem, pečicí trouby s ohřevem párou a také pekárenské pece a pizza pece.
Tato evropská norma se musí používat spolu s EN 203-1:2005.
Tato dílčí část k části 2 doplňuje nebo modifikuje příslušné články EN 203-1:2005.
V případě, že není v této dílčí části k části 2 zmíněn konkrétní článek EN 203-1:2005, platí tento článek, pokud je to opodstatněné. V případě, že je v této evropské normě uvedeno „dodatek“, „úprava“ nebo „náhrada“, musí se podle toho upravit příslušný text EN 203-1:2005.
Články a obrázky doplňující EN 203-1:2005 se číslují od 101.
Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou tuto evropskou normu povinny zavést národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Kypru, Litevska, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Rumunska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
DODATEK:
Tato evropská norma stanovuje zkušební metody a požadavky na konstrukci a provozní vlastnosti týkající se bezpečnosti a hospodárného využití energie atmosférických či tlakových pečicích trub na plynná paliva s ohřevem horkým vzduchem s přirozenou konvekcí, nebo s nucenou konvekcí, s kombinovaným ohřevem, parním ohřevem, které jsou určeny pro podnikání.
Tato norma se rovněž týká pekařských pecí pro velkokuchyně, s etáží nebo se zavážecím zařízením; rovněž tak pečicích trub pro pečení pizzy.
Tato evropská norma se netýká spotřebičů, které jsou výslovně konstruovány pro použití v průmyslovém procesu v průmyslových objektech.