|
ICS 97.040.20 Březen 2006
Spotřebiče na plynná paliva pro provozy |
ČSN 06 1901 |
Gas heated catering equipment - Part 2-3: Specific requirements - Boiling pans
Appareils de cuisson professionnelle utilisant les combustibles gazeux - Partie 2-3: Exigences particulières - Marmites
Großküchengeräte für gasförmige Brennstoffe - Teil 2-3: Spezifische Anforderungen - Kochkessel
Tato norma je českou verzí evropské normy EN 203-2-3:2005. Evropská norma EN 203-2-3:2005 má status české technické normy.
This standard is the Czech version of the European Standard EN 203-2-3:2005. The European Standard EN 203-2-3:2005 has the status of a Czech Standard.
|
© Český normalizační institut, 2006 75397 |
Národní předmluva
Norma ČSN EN 203-2:1996 (06 1901) bude nahrazena souborem norem ČSN EN 203-2-1 až ČSN EN 203-2-11.
Změny proti předchozí normě
Tato norma doplňuje a upravuje příslušné články EN 203-1:2005 a spolu s ostatními částmi EN 203-2-x nahrazuje EN 203-2:1995.
Citované normy
EN 203-1:2005 zavedena v ČSN EN 203-1:2006 (06 1901) Spotřebiče na plynná paliva pro provozy společného stravování - Část 1: Všeobecné požadavky na bezpečnost
EN 13886 zavedena v ČSN EN 13886 (51 4035) Potravinářské stroje - Varné kotle vybavené motorem poháněným míchadlem a/nebo mixérem - Bezpečnostní a hygienické požadavky
EN 1717 zavedena v ČSN EN 1717 (75 5462) Ochrana proti znečištění pitné vody ve vnitřních vodovodech a všeobecné požadavky na zařízení na ochranu proti znečištění zpětným průtokem
Citované předpisy
Směrnice Rady 90/396/EEC z 29. června 1990, o sbližování právních předpisů členských států týkajících se spotřebičů plynných paliv. V České republice je tato směrnice zavedena nařízením vlády č. 22/2003 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na spotřebiče plynných paliv, v platném znění.
Vypracování normy
Zpracovatel: REMEŠ BRNO, IČ 15557448, Petr Remeš, Ivana Petrašová
Technická normalizační komise: TNK 26 Spotřebiče na pevná, kapalná a plynná paliva
Pracovník Českého normalizačního institutu: Ing. Jiří Hušák
EVROPSKÁ NORMA EN 203-2-3 |
ICS 97.040.20 Nahrazuje EN 203-2:1995
Spotřebiče na plynná paliva pro provozy společného stravování - Gas heated catering equipment - |
|
Appareils de cuisson professionnelle utilisant |
Großküchengeräte für gasförmige Brennstoffe - |
Tato evropská norma byla schválena CEN 2005-08-18.
Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se musí této evropské normě bez jakýchkoli modifikací dát status národní normy. Aktualizované seznamy a bibliografické citace týkající se těchto národních norem lze obdržet na vyžádání v Řídicím centru nebo u kteréhokoli člena CEN.
Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské, německé). Verze v každém jiném jazyce přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou zodpovídá a kterou notifikuje Řídicímu centru, má stejný status jako oficiální verze.
Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Kypru, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
CEN Evropský výbor pro normalizaci European Committee for Standardization Comité Européen de Normalisation Europäisches Komitee für Normung Řídicí centrum: rue de Stassart 36, B-1050 Brusel © 2005 CEN Veškerá práva pro využití v jakékoli formě a jakýmikoli prostředky Ref. č. EN 203-2-3:2005 E |
Obsah
Strana
Předmluva....................................................................................................................................................................................... . 5
1 Předmět normy........................................................................................................................................................... 6
2 Normativní odkazy...................................................................................................................................................... 6
3 Termíny a definice..................................................................................................................................................... 6
5.1.5.2 Těsnost spalinového okruhu................................................................................................................................... 7
5.2.101 Ohebné hadice a/nebo otáčivé přípojky................................................................................................................ 7
5.3.2 Stabilita a mechanická bezpečnost....................................................................................................................... 7
5.3.2.101 Varné kotle sklopné................................................................................................................................................... 7
5.3.2.102 Víka............................................................................................................................................................................... 7
5.3.2.103 Varné kotle vybavené míchadly a/nebo mixéry..................................................................................................... 8
6.3.2.2 Ochrana proti nebezpečí vzniku popálení............................................................................................................. 8
6.3.101 Zvláštní požadavek na sklopné varné kotle.......................................................................................................... 8
6.8.2 Části namáhané přetlakem..................................................................................................................................... 8
6.10 Hospodárné využívání energie................................................................................................................................ 8
7.2.101 Těsnost palivových okruhů u kotlů s ohebnými hadicemi a/nebo otáčivými přípojkami.............................. 8
7.4.2 Mezní teploty................................................................................................................................................................ 9
7.8.1 Stabilita a mechanická bezpečnost....................................................................................................................... 9
7.8.101 Nedostatek teplonosné tekutiny............................................................................................................................. 9
7.8.102 Stabilita a mechanická bezpečnost sklopných částí.......................................................................................... 9
7.101 Hospodárné využívání energie................................................................................................................................ 9
9.2.1 Výrobní štítek a ostatní štítky.................................................................................................................................. 10
9.2.2.101 Značka úrovně hladiny............................................................................................................................................ 10
9.3.2 Návody k obsluze a údržbě..................................................................................................................................... 10
9.3.3 Návody k montáži a nastavení............................................................................................................................... 10
Příloha ZA (informativní) Ustanovení této evropské normy EN 203-2-3 vyjadřující základní požadavky
nebo jiná ustanovení směrnic EU........................................................................................................................ 11
Předmluva
Tato evropská norma (EN 203-2-3:2005) byla vypracována technickou komisí CEN/TC 106 „Plynové spotřebiče pro velké kuchyně“, jejíž sekretariát zajišťuje AFNOR.
Této evropské normě je nutno nejpozději do dubna 2006 dát status národní normy, a to buď vydáním identického textu, nebo schválením k přímému používání, a národní normy, které jsou s ní v rozporu, je nutno zrušit nejpozději do prosince 2008.
Tato evropská norma spolu s EN 203-2-1, EN 203-2-2, EN 203-2-4, EN 203-2-5, EN 203-2-6, EN 203-2-7, EN 203-2-8, EN 203-2-9, EN 203-2-10 a EN 203-2-11 nahrazuje EN 203-2:1995.
Tato evropská norma byla vypracována na základě mandátu uděleného CEN Evropskou komisí a Evropským sdružením volného obchodu a podporuje splnění základních požadavků směrnice (směrnic) EU.
Vztah ke směrnici (směrnicím) EU - viz informativní přílohu ZA, která je nedílnou součástí tohoto dokumentu.
Tato evropská norma stanoví zkušební metody a požadavky na bezpečnost a hospodárné využívání energie varných kotlů.
Tato evropská norma se musí používat spolu s EN 203-1 „Spotřebiče na plynná paliva pro provozy společného stravování - Část 1: Všeobecné požadavky na bezpečnost“.
Tato dílčí část k části 2 doplňuje nebo modifikuje příslušné články EN 203-1.
V případě, že není v této dílčí části k části 2 zmíněn konkrétní článek EN 203-1, platí tento článek, jestliže je to opodstatněné. V případě, že je v této evropské normě uvedeno „dodatek“, „úprava“ nebo „náhrada“, musí se podle toho upravit příslušný text v EN 203-1.
Články a obrázky doplňující články a obrázky v EN 203-1 se číslují od 101.
Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou tuto evropskou normu povinny zavést národní normalizační organizace následujících zemí: Belgie, České republiky, Dánska, Estonska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Kypru, Litvy, Lotyšska, Lucemburska, Maďarska, Malty, Německa, Nizozemska, Norska, Polska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Slovenska, Slovinska, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.
1 Předmět normy
DODATEK:
Tato norma se týká pouze zkoušení typu.