ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 25.160.20

Listopad 1997

Svařovací materiály -
Svařovací dráty a kombinace
svařovací drát - tavidlo pro svařování
nelegovaných a jemnozrnných ocelí
pod tavidlem - Klasifikace

ČSN
EN 756

05 5801

 

 

 

Welding consumables - Wire electrodes and wire - flux combinations for submerged arc welding of non alloy and fine grain steels - Classification

Produits consommables pour le soudage - Fils - électrodes et couples fils - flux pour le soudage á l'arc sous flux des aciers non alliés et á  grains fins - Classification

Schweißzusätze - Drahtelektroden und Draht - Pulver - Kombinationen zum Unterpulverschweißen von unlegierten

Stählen und Feinkornstählen - Einteilung

 

Tato národní norma je identická s evropskou normou EN 756:1995. Evropská norma EN 756:1995 má status české technické normy.

This national standard is identical with the European Standard EN 756:1995. The European Standard EN 756:1995 has the status of a Czech Standard.

 

Nahrazení předchozích norem

Tato norma částečně nahrazuje ČSN 05 5370 z 1987-09-28. Současně se ruší ČSN 05 5371, ČSN 05 5372, ČSN 05 5373, ČSN 05 5374, ČSN 05 5375 a ČSN 05 5377 z 1987-09-28.

 

© Český normalizační institut, 1997




26553


Strana 2

Národní předmluva

Norma obsahuje národní přílohu NA (informativní).

 

Změny proti předchozí normě

Tato norma ČSN EN 756 platí pouze pro svařovací dráty z nelegovaných ocelí.Pro svařovací dráty ze středně legovaných a legovaných ocelí platí dále ČSN 05 5310.

 

Citované normy

prEN 759   dosud nezavedena

prEN 760   nyní EN 760:1996 zavedena v ČSN EN 760 Svařovací materiály - Tavidla pro obloukové svařování pod tavidlem - Klasifikace (O5 5701)

prEN 1258   dosud nezavedena

prEN 1597-1   dosud nezavedena

prEN 1597-2   dosud nezavedena

ISO 31-0:1992   zavedena v ČSN ISO 31-0 Veličiny a jednotky. Část 0: Všeobecné zásady (01 1300)

 

Vypracování normy

Zpracovatel: CheVess v.o.s. Brno, IČO 00544990 - ing. Jiří Podhora, CSc.

Technická normalizační komise: TNK 70 Svařování

Pracovník Českého normalizačního institutu : ing. Alexandra Červená


Strana 3

EVROPSKÁ NORMA

EN 756

EUROPEAN STANDARD

Říjen 1995

NORME EUROPÉENNE

EUROPÄISCHE NORM


 

ICS 25.160.20

 

Deskriptory: arc welding, welding fluxes, welding electrodes, scale, corrosion, alloy steels, unalloyed steels, manganese steels, classifications, symbols, mechanical tests, chemical composition

 

Svařovací materiály - Svařovací dráty a kombinace svařovací drát - tavidlo pro svařování nelegovaných a jemnozrnných ocelí pod tavidlem - Klasifikace

 

Welding consumables - Wire elektrodes and wire - flux combinations for submerged arc welding of non alloy and fine grain steels - Classification

Produits consommables pour le soudage - Fils - électrodes et couples fils - flux pour le soudage  ŕ  l'arc sous flux des aciers non alliés et ŕ  grains fins - Classification

Schweißzusätze - Drahtelektroden und Draht - Pulver - Kombinationen zum Unterpulverschweißen von unlegierten Stählen und Feinkornstählen - Einteilung

 

Tato evropská norma byla schválena CEN 1995-08-27. Členové CEN jsou povinni splnit Vnitřní předpisy CEN/CENELEC, v nichž jsou stanoveny podmínky, za kterých se této evropské normě bez jakýchkoliv modifikací uděluje status národní normy. Aktualizované seznamy a bibliografické citace, týkající se těchto národních norem lze vyžádat v Ústředním sekretariátu nebo u kteréhokoliv člena CEN.

Tato evropská norma existuje ve třech oficiálních verzích (anglické, francouzské a německé). Verze v každém jiném jazyce, přeložená členem CEN do jeho vlastního jazyka, za kterou odpovídá a kterou notifikuje Ústřednímu sekretariátu, má stejný status jako oficiální verze.

Členy CEN jsou národní normalizační orgány Belgie, Dánska, Finska, Francie, Irska, Islandu, Itálie, Lucemburska, Německa, Nizozemska, Norska, Portugalska, Rakouska, Řecka, Spojeného království, Španělska, Švédska a Švýcarska.

 

CEN

Evropská komise pro normalizaci

European Committee for Standardization

Comité Européen de Normalisation

Europäisches Komitee für Normung

Ústřední sekretariát: rue de Stassart 36, B - 1050 Brussels


Strana 4

Předmluva

Tato evropská norma byla vypracována Technickou komisí CEN/TC 121 „Svařování" , jejíž sekretariát vykonává DS.

Této evropské normě se nejpozději do dubna 1996 uděluje status národní normy, a to buď vydáním identického textu nebo schválením k přímému používání a národní normy, které jsou s ní v rozporu se zruší nejpozději do dubna 1996.

Podle Vnitřních předpisů CEN/CENELEC jsou povinny převzít tuto normu následující země: Belgie,

Dánsko,    Finsko,   Francie,   Irsko,   Island,   Itálie,   Lucembursko,   Německo,   Nizozemsko,    Norsko, Portugalsko, Rakousko, Řecko, Spojené království, Španělsko, Švédsko a Švýcarsko.

Obsah

 

strana

 

 

 

0

Úvod

4

1

Předmět normy

5

2

Normativní odkazy

5

3

Klasifikace

5

4

Označování a požadavky

6

4.1

Označení výrobku / metody svařování

6

4.2

Označení pevnostních vlastností

6

4.3

Označení nárazové práce čistého svarového kovu nebo svarového kovu spoje při oboustranném svařování

6

4.4

Označení tavidla

7

4.5

Označení chemického složení svařovacího drátu

7

5

Mechanické zkoušky

8

5.1

Vícevrstvové svařování

8

5.2

Oboustranné svařování

8

6

Chemický rozbor

9

7

Technické dodací podmínky

9

8

Označení

9

Příloha A (informativní) Bibliografie

11

Příloha NA (informativní)

12

 

0   Úvod

Tato norma obsahuje klasifikaci a označování svařovacích drátů podle chemického složení a kombinace svařovacího drátu a tavidla podle meze kluzu, pevnosti v tahu a tažnosti čistého svarového kovu. Poměr meze kluzu k pevnosti v tahu u čistého svarového kovu je obecně vyšší než u základního materiálu. Uživatelé musí brát v úvahu, že svarový kov, který dosahuje minimální meze kluzu základního materiálu, nemusí bezpodmínečně dosáhnout rovněž jeho minimální mez pevnosti v tahu. Pokud je pro použití předepsána určitá minimální hodnota meze pevnosti v tahu, musí být výběr svařovacího materiálu proveden podle sloupce 3 v tabulce 1.

Ačkoliv mohou mít kombinace svařovací drát - tavidlo od různých výrobců stejné zařazení, nejsou jednotlivé svařovací dráty a tavidla různých firem, bez přezkoušení podle této normy, zaměnitelné.


Strana 5

Je třeba vzít v úvahu, že pro klasifikaci jsou použity hodnoty mechanických vlastností vzorků čistých svarových kovů, které se mohou lišit od hodnot dosažených na výrobních spojích. Je to dáno odlišnostmi při svařování, jako například průměrem svařovacího drátu a promísením se základním materiálem.

 

1   Předmět normy

Tato norma stanovuje požadavky na klasifikaci kombinací drát - tavidlo určených pro svařování pod tavidlem nelegovaných a jemnozrnných ocelí s minimální mezí kluzu do 500 MPa a jejich čistých svarových kovů ve stavu po svaření. Jedno tavidlo může být klasifikováno s různými svařovacími dráty. Svařovací dráty jsou klasifikovány rovněž samostatně podle svého chemického složení.

Tavidlo, které je určeno pro jednostranné i oboustranné svařování, je klasifikováno způsobem odpovídajícím svařování oboustrannému.

 



-- Vynechaný text --