ČESKOSLOVENSKÁ NORMA

MDT 620.193.2:621.357.7

Listopad 1992

Koroze kovů a slitin
STANOVENÍ KONTAKTNÍ KOROZE
PŘI ATMOSFÉRICKÝCH KOROZNÍCH
ZKOUŠKÁCH

ČSN
ISO 7441

03 8112

 

 

 

Corrosion of metals and alloys. Determination of bimetallic corrosion in outdoor exposure corrosion tests

Corrosion des métaux et alliages. Détermination de la corrosion bimétallique par des essais de corrosion en milieu extérieure

Korrosion der Metalle und Legierungen. Bestimmung der Kontaktkorrosion bei Bewitterungsversuchen

 

Tato norma obsahuje ISO 7441:1984.

 

Národní předmluva

 

Citované normy

ISO 1456 dosud nezavedena, původní znění je dostupné ve Vydavatelství norem

ISO 2081 dosud nezavedena, původní znění je dostupné ve Vydavatelství norem

ISO 2082  dosud nezavedena, původní znění je dostupné ve Vydavatelství norem

ISO 4540  dosud nezavedena, původní znění je dostupné ve Vydavatelství norem

ISO 4542  dosud nezavedena, původní znění je dostupné ve Vydavatelství norem

ISO 6892  dosud nezavedena, původní znění je dostupné ve Vydavatelství norem

 

Další souvisící normy

ČSN 03 8110 Ochrana proti korozi. Kovy, slitiny, povlaky kovové a nekovové anorganické. Metoda korozních zkoušek v atmosférických podmínkách ČSN  03 8111 Ochrana proti korozi. Zkušební atmosférické stanice. Všeobecné požadavky ČSN  03 8509 Ochrana proti korozi. Elektrolyticky vyloučené povlaky kadmia

ČSN  03 8511 Ochrana proti korozi. Elektrolyticky vyloučené povlaky zinku

ČSN  03 8513 Ochrana proti korozi. Elektrolyticky vyloučené povlaky nikl-chrom a měď-nikl-chrom ČSN  42 0310 Zkoušení kovů. Zkouška tahem

 

Obdobné mezinárodní, regionální a zahraniční normy

ISO 7441:1984 Corrosion of metals and alloys. Determination of bimetallic corrosion in outdoor exposure corrosion tests (Koroze kovů a slitin. Stanovení kontaktní koroze při atmosférických korozních zkouškách)

BS 6682:1986 Method for the determination of bimetallic corrosion in outdoor exposure corrosion tests (Metoda stanovení kontaktní koroze při atmosférických korozních zkouškách)

NF ISO 7441:1988 Corrosion des métaux et alliages. Détermination de la corrosion bimétallique par des essais de corrosion en milieu extérieure (Koroze kovů a slitin. Stanovení kontaktní koroze při atmosférických korozních zkouškách)

SS-ISO 7441:1989 Korrosion hos metaller och legeringar. Bestämning av bimetallkorrosion genom korrosionsprovning i utomhusatmosfär (Koroze kovů a slitin. Stanovení kontaktní koroze při atmosférických korozních zkouškách)

Federální úřad pro normalizaci a měření




24493


Strana 2

Deskriptory podle Tezauru ISO ROOT

Kód deskriptoru/znění deskriptoru: DDT/DDU/koroze, DL/DM/kovy, UF/UR/slitiny, BUX/korozní zkoušky, DDT.C/korozivní prostředí, DDT.H/atmosférická koroze, BL/BY/zkoušení, BNN/zkoušky  působením vlivů vnějšího prostředí, BLG/zkušební vzorky, zkušební tělesa

 

Vypracování normy

Zpracovatel: Státní výzkumný ústav ochrany materiálu Praha, IČO 00002364, Ing. Jan Tlamsa

Technická normalizační komise: TNK 32 Ochrana proti korozi

Pracovník Federálního úřadu pro normalizaci a měření: Ing. Zorka Klimošová


Strana 3

KOROZE KOVŮ A SLITIN                                                                  ISO 7441

STANOVENÍ KONTAKTNÍ KOROZE                                                   První vydání

PŘI ATMOSFÉRICKÝCH KOROZNÍCH ZKOUŠKÁCH                          1984-12-15

 

MDT  620.193.2:621.357.7

 

Deskriptory: corrosion, metals, alloys, tests, determination, corrosion resistance, bimetallic corrosion tests, atmospheric corrosion.

 

Předmluva

 

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních organizací (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této technické komisi. Práce se zúčastňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázalo pracovní styk.

 

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

 

Mezinárodní norma ISO 7441 byla připravena technickou komisí ISO/TC 156 Koroze kovů a slitin.

 

1 Předmět normy

 

Tato norma stanoví metody zkoušek kontaktní koroze kovů a slitin, jakož i kovů a slitin s kovovými a nekovovými anorganickými povlaky, při korozních zkouškách v atmosférických podmínkách.

 

POZNÁMKA   - V textu této normy se používá pojem “kov" pro kovy i slitiny a pojem “kov s povlakem" pro kovy a slitiny s kovovými a nekovovými anorganickými povlaky.

 

Zkoušky jsou určeny ke stanovení rozsahu a druhu korozního napadení vznikajícího v přirozených atmosférických podmínkách a vyvolaného kontaktem s různými kovy (kovy s povlaky). Dále jsou určeny k vyhodnocení účinnosti ochrany proti kontaktní korozi.

 



-- Vynechaný text --