ČESKÁ TECHNICKÁ NORMA

ICS 01.140.20                                                                                                                               Prosinec 1999

Informace a dokumentace - Pravidla
zkracování slov z názvů a názvů dokumentů

ČSN
ISO 4

01 0196

 

Information and documentation - Rules for the abbreviation of title words and titles of publications

Information et documentation - Règles pour l’abréviation des mots dans les titres et des titres des publications

Information und Dokumentation - Regeln für das Kürzen von Wörtern in Titeln und für das Kürzen der Titel
von Ver
öffentlichungen

Tato norma je českou verzí mezinárodní normy ISO 4:1997. Mezinárodní norma ISO 4:1997 má status české technické normy.

This standard is the Czech version of the International Standard ISO 4:1997. The International Standard ISO 4:1997 has the status of a Czech Standard.

Nahrazení předchozích norem

Touto normou se nahrazuje ČSN 01 0196 z 1969-02-26.

 

 

 

 

 

© Český normalizační institut, 1999                                                                                                                                          57645
Podle zákona č. 22/1997 Sb. smějí být české technické normy rozmnožovány
a rozšiřovány jen se souhlasem Českého normalizačního institutu.

 


Strana 2

Národní předmluva

Vypracování normy

Zpracovatel: PhDr. Kateřina Čadilová, IČO 66445205

Pracovník Českého normalizačního institutu: Jindřiška Bouřilová


Strana 3

MEZINÁRODNÍ NORMA

Informace a dokumentace - Pravidla zkracování slov                                         ISO 4
z názvů a názvů dokumentů                                                                                      Třetí vydání
                                                                                                                                                                                         
1997-12-15

ICS 01.140.40

Deskriptory: documentation, publications, documents, serials, titles, abbreviations

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních orgánů (členů ISO). Mezinárodní normy obvykle připravují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být v této komisi zastoupen. Práce se zúčastňují také vládní i nevládní mezinárodní organizace, s nimiž ISO navázala pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) ve všech záležitostech normalizace v elektrotechnice.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se rozesílají členům ISO k hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75% hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 4 byla připravena Technickou komisí ISO/TC 46, Informace a dokumentace, subkomisí SC 9, Prezentace, identifikace a popis dokumentů.

Toto třetí vydání ruší a nahrazuje druhé vydání (ISO 4:1984), jehož je technickou revizí.

Příloha A této Mezinárodní normy je pouze informativní.


Strana 4

Úvod

Pravidla obsažená v této normě jsou použitelná pro zkracování názvů seriálových, případně i neseriálových publikací. Mají pomáhat autorům, editorům, knihovníkům a jiným pracovníkům v různých oblastech přenosu informací při tvorbě jednoznačných zkratek názvů publikací citovaných např. v poznámkách, odkazech a seznamech literatury. K takovým citacím patří i ty, které se používají při tvorbě abstrakt a v referátových službách, v soupisech citací doprovázejících články a ve veřejných i osobních souborech, kde je potřeba identifikovat dokumenty.

Vzhledem k velkému počtu různých seriálových a neseriálových publikací, které mohou být předmětem zkrácené citace, k množství jazyků, v nichž jsou publikovány, k různým způsobům jejich záznamu a také vzhledem ke značně odlišné průpravě osob užívajících zkratky názvů není možné stanovit pravidla, která v každém případě zajistí snadnou rekonstrukci původních názvů publikací citovaných ve zkrácené formě. Autorům a editorům, kteří uvádějí ve svých publikacích ve velké míře zkrácené názvy, se doporučuje časté uvádění seznamů používaných zkratek s uvedením odpovídajících nezkrácených názvů, které usnadní čtenářům identifikaci zkratek.

Základním principem této mezinárodní normy je požadavek, aby každý název měl svou jedinečnou zkratku. Toho má být dosaženo s pomocí pravidel stanovených touto mezinárodní normou a soupisu standardizovaných zkratek slov z názvů za předpokladu, že pro mezinárodní výměnu informací je nezbytný také mezinárodní systém pro stanovení jedinečných zkratek názvů seriálových publikací, který by zajistil, aby žádné dva názvy neměly totožnou zkratku a aby jedna zkratka nezastupovala více než jeden název.


Strana 5

1 Předmět normy

Tato mezinárodní norma poskytuje pravidla pro zkracování názvů seriálových, případně neseriálových dokumentů v jazycích užívajících latinku, cyrilici a řeckou abecedu. Tato mezinárodní norma také slouží jako základ pro stanovení slov z názvů zkracovaných sítí ISSN.



-- Vynechaný text --