MDT 534. 61                                      ČESKOSLOVENSKÁ NORMA                                     Prosinec 1992

Akustika

POPIS A MĚŘENÍ HLUKU PROSTŘEDÍ

část 2: Získávání údajů souvisejících

s využitím území

ČSN

ISO 1996-2

01 1621

Acoustics - Description and measurement of environmental noise Part 2: Acquisition of data pertinent to land use

Acoustique - Caractérisation et mesurage du bruit de l'environment Partie 2: Saisie des données pertinentes pour l'utilisation des sols

Akustik - Beschreibung und Messung des Umweltlärms

Teil 2: Die Gewinnung von mit der Landgebietausnutzung zusammenhängenden Daten

Národní předmluva

Citované normy

ISO 1996-1 zavedena v ČSN ISO 1996-1 Akustika. Popis a měření hluku prostředí. Část 1: Základní veličiny a postupy

IEC Publication 651 dosud nezavedena

IEC Publication 804 dosud nezavedena

Deskriptory podle Tezauru ISO ROOT

Kód deskriptoru/znění deskriptoru: CP/akustika, BJB/akustické měření, BNW/akustické zkoušení, GPQ/ hluk (prostředí), MFD/data

Vypracování normy

Zpracovatel: ENVICONSULT Praha, IČO 13797921, RNDr. Miloš Liberko Pracovník Federálního úřadu pro normalizaci a měření: Ing. Jarmila Millerová

Federální úřad pro normalizaci a měření

Ev. č. # 02 01 1621/2


ČSN ISO 1996-2

AKUSTIKA. POPIS A MĚŘENÍ HLUKU Část 2: Získávání údajů souvisejících s využitím území

ISO 1996-2

První vydání 1987-04-15

MDT 534. 61

Deskriptory: acoustics, acoustic measurements, noise (sound)

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací národních normalizačních organizací (členů ISO). Příprava mezinárodních norem (ISO norem) se obvykle uskutečňuje prostřednictvím technických komisí ISO. Každá členská země zainteresovaná na problematice, kvůli níž byla ustanovena technická komise má právo být zastoupena v této komisi. Mezinárodní organizace, vládní i nevládní, které spolupracují s ISO, se rovněž účastní prací na přípravě norem.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi jsou rozeslány členským organizacím ke schválení předtím, než je jako mezinárodní normy přijme Rada ISO. Tou jsou přijaty v souladu s postupy ISO, které vyžadují schválení norem nejméně 75 % hlasujících členských organizací.

Mezinárodní norma ISO 1996-2 byla připravena Technickou komisí ISO/TC 43, Akustika.

ISO 1996-2 spolu s ISO 1996-1: 1982 a ISO 1996-3: 1987 ruší a nahrazuje Doporučení ISO R 1996: 1971, jehož jsou tyto normy technickou revizí.

Uživatelé by měli mít na paměti, že všechny mezinárodní normy podléhají čas od času revizi a že jakýkoli odkaz na jinou mezinárodní normu, který je zde uvedený, znamená její poslední vydání, není-li uvedeno jinak.

0 Úvod

0. 1 ISO 1996 obsahuje tyto tři části:

Část 1: Základní veličiny a postupy

Část 2: Získávání údajů souvisejících s využitím území

Část 3: Použití při stanovení nejvyšších přípustných hodnot hluku

0. 2 Tato část ISO 1996 popisuje metody používané pro měření a popis mimopracovního hluku, související s veškerým využíváním území.

V úvahu se berou různé měřicí metody jako jsou průběžná integrace, vzorkovací techniky a měření za vybraných meteorologických podmínek. Také mohou být použity výpočetní metody nebo metody zjišťování údajů na modelech.

Tato část ISO 1996 se detailně nezabývá výpočetními metodami. Pokud se však takové metody použijí к získání údajů souvisejících s využitím území, je důležité, aby se hluk popsaný takovým způsobem shodoval s požadavky uvedenými v této části ISO 1996.

Účelem této části ISO 1996 je poskytnout metody pro získávání údajů popisujících hluk v mimopracovním prostředí. Na základě těchto údajů pak pro specifikované území stanovují úřady systém výběru vhodného využití území ve vztahu к hladinám hluku nebo stanovují zdroje hluku - existující či plánované -, které jsou přijatelné s ohledem na existující či plánované využití území.

Tato část ISO 1996 neposkytuje návod к určení celkové nejistoty výsledků, ale tato nejistota by měla být posouzena vždy, když je to možné.

Rovněž se zde nestanovují nejvyšší přípustné hodnoty hluku.

2


ČSN ISO 1996-2

1 Předmět normy

Tato část ISO 1996 popisuje metody pro získání údajů, které získáním deskriptorů umožní

a)  jednotným způsobem popis hluku prostředí v specifikované oblasti území;

b)  slučitelnost posouzení jakéhokoliv skutečného či plánovaného využití území vzhledem к existujícímu nebo předvídanému hluku.

3