ICS 37. 080: 01. 040. 37                                           ČESKÁ NORMA                                                       Únor 1996

Mlkrografle - Slovník Část 5: Kvalita zobrazení, čitelnost, kontrola

ČSN

ISO 6196-5

01 3800

Micrographics - VocabularyPart 5: Quality of images, legibility, inspection

Micrographie - VocabulairePartie 5: Qualité, lisibilité, contrôle

Mikrographie - WörterbuchTeil 5: Bildqualität, Lesbarkeit, Prüfung

Tato norma je identická s ISO 6196-5: 1987. This Standard is identical with ISO 6196-5: 1987.

Národní předmluva

ČSN ISO 6196 se skládá z osmi částí nesoucích společný název Mikrografie - Slovník. Názvy jednotlivých částí jsou uvedeny v části 1.

Tato norma obsahuje české a anglické termímy a definice a další cizojazyčné termíny v pořadí: francouština, němčina, ruština. Norma je doplněna národní přílohou NA, obsahující abecední rejstřík českých termínů.

POZNÁMKA - Po zpracování uvedených osmi částí normy se zreviduje ČSN 01 3801 Reprografie. Názvosloví v reprografii, která bude obsahovat souhrnný abecední rejstřík českých i cizojazyčných termínů.

Vypracování normy

Zpracovatel: Mikrografie s. r. o., Praha, IČO 45793743, Dr. Stanislav Konečný Pracovník Českého normalizačního institutu: Josef Toman.

© Český normalizační institut, 1995

18822


ČSN ISO 6196-5

MEZINÁRODNÍ NORMA

Mlkrografie - Slovník

Část 05: Kvalita zobrazení, čitelnost, kontrola

ISO 6196-5

První vydání 1987-09-15

MDT 778. 14: 001. 4

Deskriptory: micrographics, quality control, vocabulary.

Předmluva

ISO (Mezinárodní organizace pro normalizaci) je celosvětovou federací normalizačních orgánů (členů ISO). Na mezinárodních normách obvykle pracují technické komise ISO. Každý člen ISO, který se zajímá o předmět, pro který byla vytvořena technická komise, má právo být zastoupen v této komisi. Práce se zúčasňují i mezinárodní organizace, vládní i nevládní, s nimiž ISO navázalo pracovní styk. ISO úzce spolupracuje s Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) na všech tématech, jež se týkají normalizace v elektrotechnice.

Návrhy mezinárodních norem přijaté technickými komisemi se zasílají členům ISO к hlasování. Vydání mezinárodní normy vyžaduje souhlas alespoň 75 % z hlasujících členů.

Mezinárodní norma ISO 6196-5 byla připravena technickou komisí ISO/TC171 Mikrografie. Uživatelé by měli vzít na vědomí, že mezinárodní normy podléhají revizi a že každý odkaz na jinou mezinárodní mormu, uvedený zde, platí pro její poslední vydání, není-li stanoveno jinak.

Oddíl 1: Všeobecně

1. 1   Úvod

Mikrografie umožňuje rozvoj mezinárodní obchodní výměny, která se často stává nesnadnou buď pro různost termínů používaných v různých oborech nebo jazycích, mají-li vyjádřit týž jev, anebo pro nepřesnost či dokonce nedostatek v jejich definicích.

Aby se zabránilo nedorozuměním a aby výměna byla snažší, je nutné vyjasnit pojmy, vybrat termíny, jež se mají pro totožné jevy používat v různých jazycích nebo zemích a stanovit vysvětlivky, které by umožnily nalézt ekvivalenty v různých jazycích.

ISO 6196 se skládá z nekolika částí vydávaných samostatně tak, jak práce na nich pokračuje. Jejich číslování začíná částí označenou 01.

1. 2   Předmět normy

Tato část ISO 6196 předkládá v angličtině, francouzštině a ruštině termíny a definice vybraných jevů v mikrografii a vyjadřuje vztah mezi pojmy.

Tato část ISO 6196 se zabývá termíny, které se vztahují ke kvalitě zobrazení, čitelnosti a kontrole. Má usnadnit mezinárodní styk v této oblasti.

POZNÁMKA - К termínům uvedeným ve třech oficiálních jazycích ISO připojuje tato část ISO 6196 ekvivalentní německé termíny v příloze A. Byly připojeny na žádost technické komise ISO/TC171 a jsou uveřejněny pod odpovědností člena ve Spolkové republice Německo (DIN). Jako termíny a definice ISO platí pouze ty, jež jsou uveřejněny v oficiálních jazycích.

Oddíl 2: Použité zásady a pravidla 1)

1) NÁRODNÍ POZNÁMKA - Články 2. 1 až 2. 9 originálu normy ISO 6196-5, pojednávající o tvorbě definic, o uspořádání, klasifikaci a mnohoznačnosti záznamu, o použití okrouhlých a hranatých závorek, o užívání termínů tištěných tučným písmem v definicích, a pod., nejsou do této normy převzaty. Tyto informace jsou uvedeny v části 1 ČSN ISO 6196 a platí pro všechny navazující části.

3