ČESKOSLOVENSKÁ STÁTNÍ NORMA

MDT 621.646

Schválena: 21.5.1984

Průmyslové armatury
ZNAČENÍ PRŮMYSLOVÝCH ARMATUR
Požadavky na značení regulačních ventilů

ČSN 13 3005
část 2

JK 422 4

 

 

 

Nezobrazitelný cizojazyčný text!

Marking of industrial valves. Requirements for marking of control valves

 

Tato část normy platí pro regulační ventily s definovanými průtočnými charakteristikami podle ČSN 13 4509 a stanoví specifické požadavky na jejich značení.

 

Rozsah značení

 

1. Povinné a doplňkové údaje, určené pro značení regulačních ventilů (dále jen ventilů) jsou uvedeny v tabulce.

 

Povinné údaje

 

2. Povinné údaje podle tab. musí být vyznačeny přímo na tělese ventilu popř. štítku spolehlivě připevněném k jeho tělesu, pokud je pro nedostatek místa není možno vyznačit na tělese - viz. čl. 5.

Povinné údaje poř. č. 1 až 5 platí pro všechny ventily, údaje poř. č. 6, 7, 8, 11 a 12 jsou určeny pro označování ventilů speciální konstrukce popř. pro speciální případy použití ventilů.

 

3. Údaje poř. č. 9 a 10 musí být v případě použití vyznačeny na přírubách popř. připojovacích koncích tělesa ventilu.

 

Doplňkové údaje

 

4. Doplňkové údaje podle tab. se vyznačí na štítku, který je možno umístit na kterémkoliv vhodném místě ventilu. Jestliže údaj o průtočné charakteristice je možno na požadavek odběratele změnit, připouští se, aby štítek byl odnímatelný.

Značení doplňkových údajů se provede s přihlédnutím k příslušné konstrukci ventilu nebo podle dohody mezi výrobcem a odběratelem. Do rozsahu údajů podle této dohody je možno zahrnout i další údaje příslušející ventilům a neuvedené v tabulce.

 

Místo pro značení

 

5. Vzhledem k tomu, že o místě použitelném pro značení rozhoduje velikost ventilu, je možno u ventilů s jmenovitou světlostí menší než DN 50 vypustit povinné údaje poř. č. 1, 6, 3, pokud je pro nedostatek místa nelze umístit na tělese ventilu, a to



Účinnost od:
1.2.1985

25084



-- Vynechaný text --